Amicul lui Ponta a reajuns în fruntea stângii italiene: Vrea alianță cu Berlusconi

0
43

Fostul șef al guvernului italian, Matteo Renzi, a fost reales detașat duminică în fruntea Partidului Democrat (PD, centru-stânga), la putere în Italia, cu legitimitatea unor alegeri primare cu o mobilizare la vot mai mare decât se preconiza, transmite AFP.

Renzi e amic cu fostul premier român, Victor Ponta.

Potrivit rezultatelor parțiale, citate de Reuters, Renzi a obținut circa 72% din voturile de la alegerile interne, organizate în cabine de vot improvizate în întreaga țară și la care s-au prezentat circa 2 milioane de membri de partid.

„O poveste cu totul nouă începe”, a arătat fostul șef al guvernului de la Roma, în discursul victoriei, asigurând că nu se pune problema unei răzbunări după umilința referendumului constituțional care l-a împins să demisioneze de la conducerea executivului.

„Nu este a doua repriză a aceluiași meci, este un nou meci”, a insistat Renzi, înainte de a reveni la dezbaterea din jurul coaliției guvernamentale pe care ar lua-o în considerare în caz de victorie la viitoarele alegeri legislative, prevăzute cel mai târziu la începutul lui 2018.

Rivalii săi priveau spre partidele de stânga, el s-a arătat gata să se alieze cu centrul-dreapta al lui Silvio Berlusconi, asigurând însă că dorește să lupte pentru a nu avea nevoie să o facă.

„Vrem să facem o mare coaliție, nu cu formațiuni care nu reprezintă decât pe ele însele, ci cu bărbați și femei care reprezintă toate forțele realităților civice”, a arătat Renzi.

În total, între 1,9 și 2 milioane de persoane au votat duminică, potrivit PD, ceea ce reprezintă o scădere netă față de scrutinele precedente care se apropiau de 3 milioane de votanți, dar mult mai mică față de temerile generate de o campanie ternă și fără mare miză.

La alegerile primare din decembrie 2013, Renzi a fost ales cu aproape 68% din voturile exprimate de peste 2,8 milioane de alegători.

Învingătorul din această duminică va conduce PD la viitoarele alegeri legislative, prevăzute pentru primăvara lui 2018, numai dacă parlamentarii nu ajung mai devreme la un acord în privința unei reforme electorale în vederea alegerilor anticipate.

În prezent, legea prevede un scrutin proporțional într-un tur pentru cele două Camere, dar cu puternică primă majoritară la Camera Deputaților dacă un partid ajunge la 40% din voturi, o disparitate pe care președintele Italiei dorește să o vadă rezolvată înainte de vot.