spot_img
27.8 C
București
vineri, mai 27, 2022
AcasăDezvaluiriRomânia vrea de la Bulgaria un perimetru strategic din dreptul Cadrilaterului cu...

România vrea de la Bulgaria un perimetru strategic din dreptul Cadrilaterului cu resurse de petrol și gaze

-

Platforma continentală a Mării Negre este subiect de dispută între România şi Bulgaria. Ţara noastră negociază dreptul de a prelua controlul asupra unui perimetru strategic de 17 kilometri pătraţi, în dreptul Cadrilaterului. Miza o reprezintă resursele de petrol şi gaze care ar fi în zonă, dar şi controlul comercial al unor eventuale gazoducte, transmit Știrile TVR.

Totul a început odată cu cedarea Cadrilaterului, în 1940. Atunci nu a fost stabilită clar şi frontiera maritimă. În perioada comunistă, negocierile pe astfel de teme au fost oprite – erau în limitele prieteniei din blocul sovietic. Dar după 1990 se pune altfel problema.

Discutăm o delimitare a mării teritoriale, a zonei economice exclusive şi a platoului continental pentru ambele ţări. (…) În litigiu este un triunghi, practic, cam de 17 km pătraţi, explică fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Negocierile sunt însă complicate şi confidenţiale.

Procesul de negocieri bilaterale privind delimitarea spaţiilor maritime dintre România şi Bulgaria este în curs de desfăşurare, cea mai recentă rundă având loc la Sofia la 30 martie 2017. Aspectele legate de pretenţiile celor două părţi şi de zona în dispută (…) nu pot fi făcute publice
, se arată într-un răspuns al MAE remis la solicitarea TVR.

În aceste condiţii, delimitarea pe hartă a perimetrului nu este anunţată public. Se ştie doar că este o suprafață triunghiulară, în dreptul Cadrilaterului. O problemă despre care nu s-a discutat timp de 50 de ani.

A existat în 1956 o baliză agreată de cele două state cam la 4 km de ţărmul românesc. (…) Spre sfârşitul anilor ‘50 a dispărut baliza cu pricina, precizează Cristian Diaconescu.

Este vorba nu doar despre o problemă teritorială de 17 kilometri pătraţi, ci şi despre o temă strategică. În primul rând pentru că în zonă sunt rezerve de hidrocarburi.

EXXON deja explorează pe un teren românesc alăturat.

Expertul în domeniul energiei Ionuţ Purica arată că este posibil ca zona de rezerve potenţiale de gaz să se extindă şi în sud, deci către Bulgaria.

În plus, sunt importante şi jocurile politice care includ Marea Neagră.

Deocamdată, negocierile cu Bulgaria sunt strict legate de platoul continental. România a lansat ideea ca litigiul să fie arbitrat la Haga sau la Tribunalul maritim de la Hamburg.

Partea bulgară mizează însă pe o soluţie politică. Discuţiile sunt confidenţiale.

Din păcate, având în vedere caracterul de înaltă specialitate al negocierilor purtate de grupurile de experţi ale ambelor ţări, nu avem disponibilitatea de a comenta subiectul asupra căruia lucraţi, a transmis ataşatul de presă al Ambasadei Bulgariei, Kiril Dimitrov.

După 1990, România a câştigat litigiul teritorial cu Ucraina pentru o porţiune de 9.700 de kilometri pătraţi în Marea Neagră.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...