În primăvara acestui an, Ambasada României la Viena a trimis o scrisoare către Ministerul Mediului în care sugera ca autoritățile de la noi să colaboreze mai mult cu companiile din Austria, care își desfășoară activitatea în România, și să nu le descurajeze prin eventuale atitudini discriminatorii și necorespunzătoare, susține jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu, pe blogul propriu, conform România Curată.
Potrivit acestui, scrisoarea a luat prin surprindere o parte dintre oficialii de la noi din țară. Mai mult, sursele lui Andrei Ciurcanu, susțin că una dintre firmele menționate în adresa Ambasadei este Holzindustrie Schweighofer, redenumită HS Timber Productions. Contactat de jurnalist, ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, nu a negat existența unei asemenea scrisori.
Dezvăluirile lui Andrei Ciurcanu vin în contextul în care cancelarul austriac, Karl Nehammer, și-a justificat veto-ul legat de intrarea României în spațiul Schengen, inclusiv prin faptul că ”s-ar fi făcut presiuni” asupra firmelor austriece care activează în țara noastră.
Andrei Ciurcanu mai arată că, la câteva luni de la această corespondență, ministrul Mediului, Tancozs Barna, a fost invitat de Ambasada României în Austria pentru a participa la o serie de evenimente unde au fost prezenți omologul austriac, Leonore Gewessler, dar și reprezentanți ai companiilor cu acționariat austriac și care-și desfășoară activitatea în țara noastră.
„La masa rotundă cu companiile austriece, găzduită de președintele federației Industriașilor, au participat și firme cu activitate în domeniul prelucrării lemnului care au investiții în țara noastră. Firma austriacă HS Timber Group Gmbh a fost reprezentată la această întâlnire, alături de alți actori din sectorul prelucrării lemnului”, se menționează în răspunsul oficial trimis de Ambasadei României în Austria.
Ministerul Mediului a precizat că în cadrul vizitei nu s-a discutat despre corespondența din primăvară dintre Minister și Ambasada României, activitatea HS Timber și relațiile dintre această companie și autoritățile din România. Conducerea HS Timber (Holzindustrie Schweighofer) nu a răspuns, la rândul ei, solicitării de a oferi un punct de vedere legat de scrisoare. ”Am întrebat managementul HS dacă a fost informat cu privire la nominalizarea companiei în corespondența diplomatică, dacă HS a informat pe cai oficiale Ambasada României privind eventuale atitudini discriminatorii și descurajante din partea autorităților române și să explice care ar fi acestea. Până la publicarea acestui articol conducerea HS Timber Productions nu a răspuns solicitării de presă”, scrie Andrei Ciurcanu.
În postarea de pe blogul lui, Ciurcanu prezintă și modul în care Schweighofer, Kronospan, dar și o firmă de exploatare a lemnului din România încearcă să scape de plata amenzii record, de 26,6 milioane de euro, pe care au primit-o, la începutul anului trecut, pentru cartelizarea pieței lemnului.