spot_img
21.4 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăExterneAlbania l-a expulzat pe ambasadorul Iranului la sugestia americanilor

Albania l-a expulzat pe ambasadorul Iranului la sugestia americanilor

-

Ambasadorul Iranului la Tirana şi un alt diplomat iranian au fost expulzaţi pentru implicarea lor „în activităţi care dăunează securităţii” naţionale, au anunţat miercuri surse oficiale albaneze şi americane, relatează AFP citată de Agerpres.

„Activitatea diplomaţilor iranieni este contrară statutului diplomatic şi decizia de a-i declara ‘persona non grata’ a fost luată după consultări cu ţările aliate”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe albanez, Edlira Prendi.

Nicio informaţie privind activităţile celor doi diplomaţi nu a fost furnizată la Tirana. Ministerul a refuzat, de asemenea, să dezvăluie numele suspecţilor şi funcţiile lor.

- Reclama -Totuşi, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a anunţat într-o postare pe Twitter că este vorba despre ambasadorul iranian.

„Prim-ministrul albanez Edi Rama tocmai l-a expulzat pe ambasadorul iranian, semnalându-le liderilor Iranului că susţinerea lor pentru terorism nu va fi tolerată”, informează postarea lui John Bolton.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a salutat la rândul său decizia şefului guvernului albanez de a expulza „doi agenţi iranieni care pregăteau un atac terorist în Albania”.

Relaţiile dintre Albania şi Iran sunt considerate „corecte” de Tirana. Ministrul albanez de externe, Ditmir Bushati, s-a deplasat în ianuarie 2017 la Teheran. Cu prilejul acestei vizite, cele două ţări s-au angajat să-şi consolideze relaţiile.

La solicitarea SUA şi a ONU, Albania a primit din 2013 circa 3.000 de membri ai grupului de opoziţie iranian Mujahedinii poporului din Iran care se aflau în Irak.

Ei trăiesc în prezent într-o tabără din nord-vestul Albaniei.

Înfiinţaţi în 1965 cu obiectivul de a răsturna regimul şahului, apoi regimul islamic după Revoluţia din 1979, Mujahedinii au fost alungaţi din Iran în anii 1980 şi au fost primiţi în Irak de fostul preşedinte Saddam Hussein.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...