Home mediu AIURITOR/Rromii au ocupat abuziv una din clădirile simbol ale revoluției din 1848...

AIURITOR/Rromii au ocupat abuziv una din clădirile simbol ale revoluției din 1848 din orașul lui Iohannis: Aici a trăit Avram Iancu și s-a ascuns Ion C. Brătianu/ POLIȚIA NU INTERVINE

0

Pe strada Mitropoliei la numărul 7 din Sibiu a stat Avram Iancu, în drumul său spre Munţii Apuseni. Aici s-a ascuns şi Ion C. Brătianu, de poliţia austro-ungară. Un grup de 15 rromi a ocupat însă cea mai mare parte din clădire, scrie Turnul Sfatului.

Poliția nu vrea să intervină pentru evacuarea rromilor.

img_3174Clădirea este monument istoric, atestat încă din sec. XIV. O placă comemorativă dezvelită în 1968 aminteşte:

În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848 în drumul său spre Munţii Apuseni, Avram Iancu (1824-1872), membru al Comitetului Naţiunii Române“.

În perioada august 1850-ianuarie 1851 aici a fost ascuns Ion C. Brătianu fiind refugiat ca revoluţionar. În sec. XIX era locul de întâlnire al intelectualilor români, iar în timpul revoluţiei de la 1848, al revoluţionarilor români.
La 18 august 1848 Simion Bărnuţiu a fugit pe fereastră pentru a nu fi prins de poliţia maghiară condusă de comitele suprem Fr. Beldi. La fel a păţit şi I.C. Brătianu care a sărit pe fereastră în 1851 pentru a nu fi prins de poliţia austro-ungară.

“Au forţat uşa, dădeau cu picioarele în ea. M-am proptit cu spatele în uşă şi nu am vrut să-i las. Nu m-am gândit la ce pericol mă expun, pur şi simplu m-am ambiţionat, cum să intre aşa, peste mine?! Am sunat la Poliţie, în timp ce ei băteau cu picioarele în uşă”, spune Victoria Tincu care locuiește în imobil de câteva decenii.

Victoria Tincu recunoaşte că poliţiştii au venit destul de repede, însă degeaba.

“M-au întrebat în ce calitate fac reclamaţie. Le-am spus, cinstit, că nu am acte, că am pierdut procesul, că sunt fost chiriaş. Mi-au întors spatele şi mi-au spus că, atunci, sunt exact ca şi cei care mi-au forţat uşa”, povesteşte sibianca.

Poliţiştii au plecat, rromii au rămas. Dar nici nu i-au mai forţat uşa, de atunci, mai spune TS.

După 1875, hotelul este cumpărat de Josef Meltzer care îl renovează dându-i aspectul de astăzi cu faţada în stil eclectic. A purtat, de-a lungul timpului, numele Hotel Meltzer, Hotel Bonfert,Hotel-restaurant Metropol şi Hotel Union.

Clădirea a fost recuperată pe jumătate de unul din moștenitori, dar deocamdată nu a putut-o intabula.

 

Ad

Exit mobile version