spot_img
5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitateAgenția maghiară de știri MTI spune că "naționaliștii" români au fugit de...

Agenția maghiară de știri MTI spune că „naționaliștii” români au fugit de comemorarea din Cimitirul din Valea Uzului: Bannerul AUR a fost îndepărtat

-

- Reclama -

În acest an, cu ocazia Zilei Eroilor Români, la comemorarea din Cimitirul militar din Valea Uzului, organizaţiile naţionaliste române au luat parte cu un număr mai mic de participanţi, comparativ cu anii anteriori. Calea Neamului şi Frăţia Ortodoxă au organizat din nou un marş şi o comemorare în Cimitirul internaţional din Valea Uzului, dar, potrivit relatărilor presei maghiare din Transilvania, numărul participanţilor a fost considerabil mai mic decât în anii precedenţi, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

RELATAREA MTI:

- Advertisement -

Portalul regional de ştiri Szekelyhon.ro a relatat şi publicat fotografii de la eveniment, menţionând că un banner al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), un partid parlamentar considerat naţionalist, a fost afişat în cimitir, însă ulterior a fost îndepărtat.

Potrivit relatărilor portalului de ştiri Maszol.ro, participanţii au venit, în principal, cu maşini şi microbuze, în mare parte din judeţele învecinate Bacău, Braşov şi Covasna, dar din fotografii rezultă că au fost observate şi maşini cu numere de Bucureşti. Printre cei care purtau costume populare româneşti se aflau şi copii.

- Advertisement -

Ceremonia s-a desfăşurat conform scenariului din anii anteriori: Târnoveanu şi colegii săi au intrat în cimitir însoţiţi de preoţi ortodocşi, purtând steaguri naţionale româneşti şi cântând cântece patriotice româneşti. Acolo i-a aşteptat o masă întinsă. Au rostit numele militarilor români care, în opinia lor, sunt înmormântaţi acolo, şi după fiecare nume s-a strigat: „Prezent!”.

Potrivit relatării cotidianului din Miercurea Ciuc „Hargita Népe”, Mihai Târnoveanu a acuzat Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) că a „maghiarizat” cimitirul cu ajutorul statului ungar. De asemenea, a mai afirmat că primarul din Dărmăneşti, Constantin Toma, a ridicat crucile de beton în cimitirul militar pentru „a repara nedreptăţile” suferite de aceştia, iar după ce UDMR a depus o plângere în instanţă, „a fost nevoit să cedeze presiunii şi să le îndepărteze”.

Târnoveanu a declarat că statul ungar încearcă să maghiarizeze Transilvania şi judeţele secuieşti şi că regiunea este victima „agresiunii politice”, dar cele două organizaţii vor apăra valorile româneşti – a scris Maszol.

Evenimentul s-a încheiat cu un program susţinut de copii şi cu sfinţirea crucilor româneşti ridicate în cimitir.

Susţinătorii Căii Neamului au ridicat, anul trecut, în data de 8 iulie, alte 150 de cruci noi de lemn în cimitirul internaţional, în locul crucilor de beton îndepărtate. În noaptea de 29 iunie 2023, crucile de beton instalate ilegal au fost îndepărtate, după ce o Hotărâre judecătorească definitivă a obligat primăria din Dărmăneşti să facă acest lucru în cimitirul aflat la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău, administrativ aparţinând de comuna Sânmartin şi care între timp a rămas depopulată.

În martie 2019, Consiliul Local din Dărmăneşti a trecut cimitirul în domeniul său public, iar în aprilie a amenajat aici, în mod arbitrar, o parcelă românească. Anterior, cimitirul era întreţinut de comuna secuiască, iar comunitatea maghiară îl considera cimitir militar maghiar.

În data de 6 iunie 2019, mii de români, care au venit la comemorare, au intrat cu forţa în cimitir pentru a participa la sfinţirea ortodoxă a parcelei şi a monumentului românesc, în timp ce secuii au încercat să blocheze acest lucru formând un lanţ viu. La o săptămână după aceste acte violente, autorităţile române competente au clarificat că cei 149 de militari români, ale căror nume au fost rostite în cadrul ceremoniei, nu sunt îngropaţi în Cimitirul militar din Valea Uzului.

În cimitir, în mare parte, se odihnesc eroi din Primului Război Mondial, militari ai armatei austro-ungare, germane şi ruse care au căzut în luptele din Valea Uzului, potrivit inscripţiilor de pe plăcile de marmură.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img