Poliţia Română a recunoscut că l-a urmărit pe Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), cu o maşină de poliţie în timp ce acesta efectua, în data de 19 septembrie, o călătorie de informare în mai multe localităţi din Ţinutul Secuiesc, însă a menţionat că acest lucru a fost făcut „pentru prevenirea evenimentelor negative şi menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică”.
Petiţia adresată Ministerului Afacerilor Interne şi răspunsul primit de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi comunicatul semnat de Balázs Izsák, au fost publicate de Serviciul de comunicare al CNS. Cu ocazia aniversării Marelui Marş al secuilor, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc şi echipa sa s-au întâlnit, cu liderii administraţiilor locale şi cu liderii de opinie, pe traseul pe care, în urmă cu 9 ani, o caravană de căruţe l-a parcurs din Ghindari, judeţul Mureş, până la Reci, în judeţul Covasna.
După cum a declarat Balázs Izsák pentru agenţia ungară de presă MTI, în prima zi a călătoriei lor de două zile, o maşină de poliţie şi două autovehicule civile au urmărit cele două maşini ale membrilor CNS. Dacă intrau cu maşina într-o localitate, pe un drum de ţară, şi cei care-i urmăreau tot pe acolo se ţineau după ei. Dacă s-au rătăcit şi au fost nevoiţi să se întoarcă, la fel făceau şi cei care-i urmăreau. Potrivit politicianului, aceştia au fost puşi, în mod evident, în urma lor, de autorităţi cu intenţia de a-i intimida.
În petiţia sa, Balázs Izsák l-a informat pe ministrul de interne că, în timpul deplasării, i-a informat pe primari despre detaliile iniţiativei cetăţeneşti cu titlul Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi sustenabilitatea culturilor regionale. În acelaşi timp, acesta a solicitat o explicaţie cu privire la contextul juridic al acţiunii de intimidare de către autorităţi şi dacă Strategia Naţională de Ordine Publică mai califică doleanţa de autonomie a secuimii un “fenomen infracţional”, aşa cum era precizat în documentul din perioada 2015-2020.
În răspunsul său scurt, Inspectoratul General al Poliţiei Române a menţionat că maşina de poliţie cu numărul de înmatriculare indicat a fost folosită de un echipaj al poliţiei din Cristuru Secuiesc la urmărirea autovehiculelor CNS “pentru prevenirea evenimentelor negative”, iar autovehiculul civil, al cărui număr de înmatriculare a fost, de asemenea, furnizat de CNS, nu le aparţinea. Poliţia nu a comentat dacă Strategia Naţională de Ordine Publică consideră în continuare mişcarea de autonomie un fenomen infracţional.