spot_img
22.9 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăActualitateAgenția de știri ungară: O nouă victorie a maghiarilor din Transilvania în...

Agenția de știri ungară: O nouă victorie a maghiarilor din Transilvania în Cimitirul militar din Valea Uzului

-

O nouă victorie a maghiarilor din Transilvania în cazul Cimitirului militar din Valea Uzului: Tribunalul Bacău a anulat definitiv dreptul de proprietate al localităţii Dărmăneşti din judeţul Bacău asupra cimitirului, anunță agenția maghiară de știri MTI.

Un rezumat al sentinţei pronunţate marţi de Tribunalul Bacău a fost publicat miercuri dimineaţă pe portalul instanţelor de judecată din România.

Aceasta confirmă sentinţa Judecătoriei Moineşti, pronunţată în primă instanţă, la 24 martie 2022.

Înainte de sentinţa pronunţată anul trecut, Curtea de Apel Bacău a anulat deja printr-o sentinţă definitivă, în octombrie 2019, hotărârea din martie 2019 a Consiliului Local din Dărmăneşti, prin care acesta a declarat Cimitirul militar din Valea Uzului ca fiind proprietatea publică a localităţii. Ulterior, oraşul din judeţul Bacău a şi intabulat în favoarea sa suprafaţa de 7979 metri pătraţi ai cimitirului.

În martie 2019, Primăria Dărmăneşti a trecut Cimitirul militar din Valea Uzului în proprietatea sa publică, iar în luna aprilie a amenajat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul aparţinând aşezării depopulate Valea Uzului, care se află la limita dintre judeţele Harghita şi Bacău. În trecut, cimitirul a fost îngrijit de comuna Sânmartin (judeţul Harghita), iar comunitatea maghiară considera ca fiind un cimitir militar maghiar.

În 6 iunie 2019, mii de români au intrat cu forţa în cimitir, pentru a participa la inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a monumentului ortodox român şi a parcelei româneşti, după ce secuii au încercat să împiedice ocuparea cimitirului prin formarea unui lanţ uman.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img