spot_img
30.8 C
București
duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitateAgenția de presă în limba română din Cernăuți: În Ucraina se introduce...

Agenția de presă în limba română din Cernăuți: În Ucraina se introduce evidența militară a femeilor

-

În Ucraina de la 1 octombrie se va introduce evidența militară a femeilor, anunță BucPress din Cernăuți.

- Reclama -

CE SPUNE AGENȚIA ÎN LIMBA ROMÂNĂ DIN CERNĂUȚI:

- Advertisement -

Șeful grupului juridic al unui dintre centrele regionale de recrutare, Iurii Griva, a răspuns la toate întrebările populare despre înregistrarea militară a femeilor în timpul legii marțiale.

Înregistrarea trebuie făcută începând cu 1 octombrie 2022. Se iau femei  sub 60 de ani, și nu au contraindicații din cauza sănătății și profesiei sau specialității care se află în ordinul Ministerului Apărării. Totuși, conform legii marțiale, nu e obligatoriu de așteptat până în octombrie, doritoarele se pot pune la evidență chiar acum, a spus Iurii Griva, potrivit Suspilne.Media.

- Advertisement -

Cum funcționează ordinul privind înregistrarea militară a femeilor în timpul legii marțiale?

Legea marțială introdusă nu a schimbat ordinul Ministerului Apărării, care a intrat în vigoare pe 17 decembrie care la rândul său a extins lista profesiilor care sunt îmbrățișate de femei și care trebuie să fie în registrul militar.

În general, prezintă specialități de la alimentația publică până la edituri și tipografii. Lista include profesii precum programatori, medici, avocați, jurnaliști, muzicieni, asistenți sociali, contabili, angajați ai restaurantelor și hotelurilor etc.

Femeile care au o profesie de acest tip trebuie să fie înregistrate de la 1 octombrie 2022.

Până când trebuie de se înregistrat?

Actele legislative ale Ucrainei nu specifică termene limită. „Dar în condițiile agresiunii armate deschise a Rusiei împotriva Ucrainei, fiecare cetățean conștient care este supus înregistrării militare trebuie să apară în centrul teritorial cât mai curând posibil”, a spus Iurii Griva.

Dacă o femeie este înregistrată, înseamnă mobilizarea imediată?

După ce o femeie se înregistrează pentru serviciul militar, ea este considerată înrolata. Adică se află în rezerva forțelor armate, a Gărzii Naționale sau a altor formațiuni militare.

Femeile care se află în registrul militar pot fi chemate la serviciul militar. Ele pot fi, de asemenea, implicate în activități de apărare în timpul războiului.

În prezent, nu este nevoie de mobilizarea femeilor, a spus Iurii Hriva. Cu toate acestea, în unele cazuri femeile pot fi mobilizate pentru cele mai rare specialități militare din forțele armate sau alte componente ale forțelor de apărare.

Pe timp de pace, femeile pot fi acceptate pentru serviciul militar și serviciul în rezerva militară numai pe bază de voluntariat (în bază de contract).

O femeie cu copii minori poate fi chemată la serviciul militar?

Femeile care au copii cu vârsta sub 18 ani nu pot fi înrolate pentru serviciul militar. Astfel de femei pot fi chemate la serviciul militar numai cu acordul lor și numai la locul lor de reședință.

Poate o femeie înrolată să plece în străinătate?

Pentru perioada legii marțiale, recruților li se interzice să părăsească Ucraina. Acest lucru nu se aplică celor care nu sunt supuși conscripției în timpul mobilizării. O listă completă a persoanelor care nu sunt supuse coscrierii se află în articolul 23 din Legea Ucrainei „Cu privire la pregătirea pentru mobilizare și înrolare”.

Așadar, care sunt responsabilitățile femeilor recrutate?

Atribuțiile pe care trebuie să le îndeplinească femeile în registrul militar sunt descrise în rezoluția Cabinetului de Miniștri „Cu privire la aprobarea Procedurii de organizare și menținere a evidenței militare a conscrișilor și recruților”.

Poate o femeie să refuze înregistrarea pentru serviciul militar? Și să renunțe la serviciul militar?

Nu. Femeile care sunt apte din punct de vedere fizic de sănătate și vârstă, precum și care au o specialitate sau o profesie care sunt transcrise în legea  militară relevantă, trebuie să fie înregistrate. Acest lucru este prevăzut de Legea privind serviciul militar și înrolare.

Care este pedeapsa pentru încălcarea regulilor înregistrării militare?

Până la sfârșitul anului 2022, niciun șef de companie în care lucrează femei, precum și femeile însele care trebuie să se înregistreze, nu vor duce nicio răspundere administrativă.

După expirarea termenului de înregistrare benevolă a femeilor, companiile vor fi amendate de la 5.500 la 8.500 UAH.

Potrivit lui Iurii Griva, încălcarea regulilor obligatorii ale evidenței militare este prevăzută în articolul 210 din Codul Ucrainei privind încălcările administrative. Sancțiune de la 510 la 850 grivne. Pentru încălcări repetate în timpul anului de la 850 la 1.700 grivne.

Sustragerea unui recrutat de la înregistrarea militară după un avertisment emis de șeful centrului teritorial este o încălcare a părții 1 al articolului 337 din Codul penal al Ucrainei. Se pedepsește cu amendă de la 5.100 până la 8.500 grivne sau cu munci de corecționare de până la un an.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img