Creditele neperformante corporate vândute de băncile locale în 2016 au însumat 437 mil. euro anul trecut, în timp ce volumul creditelor neperformante de retail au cumulat 288 mil. euro, potrivit lui Georgescu.
Prim-viceguvernatorul apreciază că nivelul de preţ la care băncile au vândut creditele neperformante este redus, de aceea o investigaţie a Fiscului este necesară. „Nivelul scăzut de preţ la care au fost vândute aceste portofolii justifică analiza ANAF din perspectiva legalităţii eventualelor optimizări fiscale efectuate în cadrul acestor operaţiuni“, spune Florin Georgescu.
În perioada 2014-2016 preţul de vânzare al creditelor neperformante pe segmentul companiilor a fost în medie de 8,5% din valoarea nominală a portofoliilor, însă au existat variaţii semnificative de la an la an.
Băncile au început să vândă creditele neperformante aferente companiilor abia în ultimii doi-trei ani. În cazul populaţiei vânzările au început mult mai devreme, însă la fel ca în cazul creditelor corporate volume semnificative au fost înregistrate în ultimii doi ani. În cazul creditelor acordate populaţiei preţul mediu din perioada 2008-2016 încasat de bănci pentru vânzarea creditelor neperformante s-a situat la 10%.
În pofida vânzărilor masive de credite neperformnate din ultimii ani, băncile locale mai au în bilanţuri credite rele în valoare de 5-6 miliarde de euro, potrivit specialiştilor.
Anul trecut băncile din România au vândut credite neperformante în valoare de 1,4 mld. euro, clasându-se pe locul doi în regiune după Ungaria.