În România Curată, doamna politolog Alina Mungiu-Pippidi are un text cel puțin bizar: Putin vorbește. Ar fi bine să luăm aminte. Textul ne spune exact ceea ce e în titlu, fără ironie sau metafore. Desigur, nouă, basarabenilor, aproape că ni-e imposibil să-l mai ascultăm pe Putin. Îl auzim oricum când zapăm, e prea prezent în zecile de canale TV rusești din Moldova, afirmă într-un comentariu pe deschide.md scriitorul Alexandru Vakulovski.
CITIȚI ȘI: EXCLUSIV: Secretul rusesc al Alinei Mungiu
COMENTARIUL LUI ALEXANDRU VAKULOVSKI:
Să luăm pe rând paragrafele evidențiate:
“Cum va arăta Siria, cum se poate restabiliza Orientul Mijlociu din butoiul de pulbere care e acum, care ne trimite în inima vechii Europe bombe și refugiați, ambele amenințări la fel de grave? Răspunsul mi se pare clar: nu vom reuși să stabilizăm Siria, și Siria e ce a adus Europa în pragul dezastrului, fără Putin”.
Doamna Mungiu-Pippidi, păi Putin e în Siria! Cum fără Putin? Nicicum, el îl susține mai mult pe președintele Bashar al-Assad de fapt, decât luptă cu ISIS. Războiul, din cauza asta, ar putea ține ca cel sovieto-afgan, vreo zece ani.
„Putin argumentează că americanii au greșit crezâd că poți acționa unilateral și în afara vechilor înțelegeri de la Helsinki care presupuneau dezarmare (sau înarmare) simetrică”.
Oare e vorba de același Putin despre care doamna Mungiu-Pippidi spune cu câteva rânduri mai jos: „Putin ne avertizează că a terminat de modernizat complexul militar industrial”?
“Putin a avut succes prin propaganda sa subtilă, de remodelare a universului est-european pe cel rusesc, adică împotriva unui Occident văzut ca politic corect, decadent, homofil, prea obsedat de drepturile omului, imperialist, impunând comerțul liber, etc”.
Sigur că da! Simțim chiar din textul pe care îl cităm și din zecile de canale TV rusești și moldo-rusești din Basarabia. Am simțit-o chiar din București și Berlin. Dar asta nu e de bine.
„Putin argumentează că nu doar că americanii i-au lăsat în ofsaid făcându-și scuturi, dar americanii au săpat la temelia încrederii care făcuse ca anii optzeci și nouăzeci să fie siguri și de avans pentru democrație”.
De fapt KGB-istul Putin prea tare s-a obișnuit cu Războiul Rece, pentru el ar fi păcat să-și lase discursul anti-american și propagandistic, construit zeci de ani. Despre care încredere vorbim, când armata rusă a creat focare separatiste în teritoriile ex-sovietice și a atacat Ucraina? Apropo, jurnalistul George Damian se întreabă de ce doamna Mungiu-Pippidi nu zice nimic de scuturile antirachetă pe care rușii le au de 30 de ani?
“Putin argumentează că politica SUA în Orient nu e bună, nu doar că e contra intereselor Rusiei, dar nu dă rezultate nici pentru interesele americane”.
Asta chiar mă interesează mai puțin. Deocamdată nu americanii ne-au atacat țara, ci rușii, ca buni vecini cotropitori. Poate șahul în care-i țin americanii e singurul motiv să nu facem parte din raioanele Rusiei imperialiste, pe care-și dorește Putin s-o reclădească.
Și concluzia:
„Așa problematică cum e Rusia, trebuie să fie parte din soluția mai mare care poate securiza – sau nu – frontierele Europei. De asta e vital ca NATO să continue să discute cu rușii, iar viitorul președinte american să includă pe ruși într-o soluție mai largă, dacă e să avem vreo soluție și să nu ne construim toți ziduri după care să ne adăpostim de ce ne va aduce viitorul. Cine poate construi ziduri, și mai ales cine crede că zidurile sau scuturile aduc vreo securitate zilele astea”.
Dacă-l lași pe Putin să aibă grijă de frontierele Europei vom fi un mare Donbas. Ne confirmă asta manevrele din Transnistria ale armatei ruse. Eu nu văd ziduri pe care le fac americanii spre ruși. Îl văd doar pe Ivan, cu o vodcă într-o mână, cu un Kalașnikov în alta – în Ucraina, dar și la Tiraspol. Și-n aeroportul din Chișinău. Uneori Ivan ajunge acasă în sicriu. Și Putin nu-I dă medalie, nu-l face erou, pentru că Rusia nu are grijă nici măcar de soldații săi. Ei sunt carne de tun. Ei să ne păzească frontierele? Doamne ferește, ni le-au păzit cam mult, iar între timp au organizat și măceluri, foamete, deportări.
Nu sunt un apărător al americanilor. Cum spuneam mai sus, cu ei nu avem probleme, nu ne-au fost niciodată o amenințare. Dar să nu adormim ascultându-i poveștile lui Putin. Pentru că Rusia își încalcă regulat toate acordurile încheiate cu Europa și cu americanii. Deocamdată doar forțele NATO ne pot scoate din ghearele lui Vladimir Vladimirovici.
Ce să mai spun? Mare păcat când propaganda Kremlinului vine din direcția Bucureștiului. E usturător pentru basarabeni. De la București noi așteptăm altceva, că apărători de-ai lui Putin avem și aici. Aceștia sunt cei mai proști politicieni din Moldova și merg lunar la Moscova, de unde se întorc cu câte-o geantă de bani.