spot_img
19.2 C
București
miercuri, septembrie 27, 2023
AcasăAnalize“Această mizerie sexuală din lumea musulmană”

“Această mizerie sexuală din lumea musulmană”

-

Un eseu publicat în  ziarul The New York Times atinge unul dintre marile tabu-uri ale lumii musulmane și probabil, una dintre cauzele care au dus la evenimente ce au șocat lumea occidentală, în legătură cu criza migrației. Vorbim despre tabu-ul reprezentat de sex, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

Este ceea ce Kamel Daoud, cronicar al ziarului nord-african Quotidien d’Oran, scriitor și lider de opinie, numește ”mizeria sexuală” din lumea musulmană.

Entuziasmul stârnit de revoluțiile arabe din 2011 s-a diminuat mult de-a lungul timpului. Schimbările nu au reușit să atingă domenii precum cultura, religia sau normele sociale și, în special, normele referitoare la sex. Revoluția nu a adus și modernitate.

Iar după Tahrir a venit Koln – atacurile  de la Koln au adus aminte de hărțuirea femeilor din Piața Tahrir, din zilele revoluției egiptene.

Evenimentele din Germania i-au făcut pe mulți occidentali să realizeze că una dintre cele mai mari mizerii care afectează o mare parte din lume arabă și musulmană în general, este cea legată de relația bărbaților cu femeile.

În unele locuri, femeile sunt acoperie complet, bătute cu pietre și ucise; la bază, femeile sunt blamate pentru  că pur și simplu ar semăna confuzie în cee ace ar trebui să fie societatea ideală.

Sexul este pur și simplu un subiect tabu în locuri precum Algeria, Tunisia, Siria sau Yemen, unde peste cultura patriarhală și mediul  conservator s-au suprapus noile coduri ale islamiștilor, după rigorismul și puritanismul discret al diferitelor forme de socialism din regiune.

În unele țări, femeilor li se permite accesul în sfera publică. Dar numai în cazul în care ele renunță la corpurile lor. A le lăsa descoperite ar însemna  să descoperi dorința – ceea ce islamiștii, conservatorii dar și tinerii tradiționaliști vor să nege. Femeile sunt privite ca o sursă de destabilizare – fustele scurte generează cutremure, se spune. Femeile sunt respectate doar atunci când sunt definite printr-o relație de proprietate, ca soție a lui X sau fiică a lui Y.

Aceste contradicții pot crea tensiuni insuportabile. Nu mai există căi de refulare a dorințelor. Nu mai există o zonă de intimitate pentru cuplu.

Mizeria sexuală poate coborî până la absurd și isterie.

Toate mecanismele iubirii – întâlniri, seducție, flirt – sunt supuse represiunii: Femeile sunt atent monitorizate. Patrulele de poliție a moravurilor sunt ceva obișnuit și virginitatea este o obsesie. Familiile sunt gata plătească operații scumpe pentru a repara himenurile rupte.

În numele lui Allah, războiul asupra femeilor și a cuplurilor poate duce cu gândul la inchiziție.

În timpul verii în Algeria, brigăzi de salafiști și tineri locali îndoctrinați de discursurile imamilor radicali și ale predicatorilor islamiști de la posturile de televiziune ies pentru a monitoriza cât de acoperite sunt femeile, în special în cazurile femeilor amatoare de plajă.

În spațiile publice, cuplurile sunt hăituite, chiar și dacă sunt căsătorite. Până și băncile din grădinile publice sunt retezate la jumătate pentru a împiedica oamenii să stea prea aproape unii de alții.

Sexologii sunt rari în lumea musulmană, iar sfatul lor este rareori luat în seamă. Islamiștii sunt cei care au monopolul de facto când vine vorba despre corp, sex si dragoste.

Rezultatul este că fanteziile îi duc pe oameni în capcane din alte lumi: fie în Occidentul cu lipsa lui de rețineri , fie în raiul musulman, cu virgine sale.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img