A ținut barurile deschise sfidând coronavirusul și a câștigat en fanfare Madridul

0

Lidera conservatorilor din regiunea Madrid, care a sfidat luni de zile guvernul central prin menţinerea deschise a barurilor şi a magazinelor în timpul pandemiei de Covid-19, a câştigat marţi alegerile regionale, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne, transmite Reuters conform Agerpres.

UPDATE:După numărarea a peste 60% din buletinele de vot, Isabel Diaz Ayuso, actuala preşedintă a regiunii şi membră a Partidului Popular (PP), şi-a dublat scorul obţinut la ultimele alegeri regionale din mai 2019, câştigând 64 de locuri din cele 136 ale parlamentului regional, adică peste 43% din voturi.

Isabel Diaz Ayuso, candidată din partea Partidului Popular (PP), va avea nevoie de sprijinul a încă unui partid pentru a conduce în continuare regiunea, arată sondajul realizat de GAD3 pentru televiziunile TVE şi Telemadrid.

Dar PP şi-a mărit scorul de peste două ori, la 62-65 de locuri, de la 30 în 2019,  o victorie pentru Ayuso, care a mizat pe strategia sa relaxată pentru Covid-19 pentru atragerea alegătorilor.

Ciudadanos, formaţiune de centru-dreapta care a condus regiunea împreună cu PP, s-a prăbuşit, necâştigând niciun loc, comparativ cu 26 în urmă cu doi ani, arată sondajul.

În acest fel, partidul de extremă-dreapta Vox, care a pornit de la 12 locuri la 12-14, devine un candidat probabil pentru susţinerea lui Ayuso. Vox a susţinut deja coaliţia formată din PP şi Ciudadanos, iar întrebarea este acum dacă va cere să facă parte din guvern.

Dacă va fi confirmată victoria PP şi a dreptei în general al Madrid, acest fapt poate înclina balanţa la nivel naţional, prin întărirea dreptei.

Victoria de la Madrid este mai presus de toate cea a politicienei Isabel Diaz Ayuso în vârstă de 42 de ani, spun agențiile de presă internaționale.

În pofida presiunilor guvernului central, Diaz Ayuso a refuzat să impună restricţii stricte în contextul combaterii pandemiei pentru a proteja afacerile, în special barurile şi restaurantele, care au rămas deschise. O strategie ce a dat roade, pe fundalul unei opinii publice sătule de măsurile anti-COVID-19.