spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriScandalul şefului serviciilor secrete de contrainformaţii germane aruncă în aer guvernul Merkel

Scandalul şefului serviciilor secrete de contrainformaţii germane aruncă în aer guvernul Merkel

-

- Reclama -

Se discută neobosit despre soarta şefului Protecţiei Constituţiei, Hans-Georg Maaßen. Deşi susţinut de ministrul de Interne Horst Seehofer, acesta începe să fie contestat şi în tabăra conservatoare, transmite Deutsche Welle.

    
Hans-Georg Maaßen, şeful Oficiului Federal pentru Protecţia ConstituţieiHans-Georg Maaßen, şeful Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei

- Reclama -

La scurt timp după reuniunea de criză a coaliţiei de guvernare de la Berlin, convocată în urma scandalului din jurul şefului serviciilor secrete de contra-informaţii, în presă au început să circule primele luări de cuvânt în tabăra social-democrată.

- Advertisement -

Aceştia solicită demisia lui Hans-Georg Maaßen, şeful Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei.

Prim-ministrul din Saxonia Inferioară, Stephan Weil, a afirmat că Maaßen a devenit „insuportabil”.

- Advertisement -

Iar la televiziunea publică, liderul organizației de tineret a SPD, Kevin Kühnert, a declarat, în numele întregii conducerii a social-democraţilor, că şeful serviciului nu mai poate fi menţinut în funcţie.

Tot la televiziunea publică a vorbit şi Markus Blume, secretarul general al CSU (Uniunea Creştin-Socială, filiala bavareză a Uniunii Creştin-Democrate a Angelei Merkel).

Conservatorul a catalogat complet „nepotrivite” solicitările SPD care, în opinia sa, încearcă să inventeze o criză în sânul alianţei de guvernare.

Berlin BfV Hans-Georg Maaßen Innenminister Horst Seehofer (Getty Images/AFP/T. Schwarz)

Este limpede că întâlnirea de criză a liderilor coaliţiei nu s-a soldat cu atenuarea tensiunilor, deşi nu puţini reprezentanţi ai aparatului de conducere de la Berlin doresc o liniştire grabnică a atmosferei.

Vineri dimineaţă pe ordinea de zi a Bundestagului s-a aflat dezbaterea privind bugetul ministrului Muncii, Hubertus Heil. În sala de plen s-au aflat ministrul şi doar câţiva deputaţi.

Despre situaţia din coaliţie nu a vrut nimeni să vorbească.

Până şi purtătorul de cuvânt al guvernului s-a rezumat la o declaraţie monosilabică în care a anunţat că partidele din coaliţie au convenit să nu facă declaraţii publice pe marginea acestui subiect.

Instabila coaliţie de la Berlin

A trecut abia un an de când germanii au votat acest parlament şi o jumătate de an de la încropirea, cu mari dificultăţi, a coaliției de guvernământ actuale, între blocul conservator CDU/CSU și Partidul Social-Democrat.

Avem însă o a doua criză în coaliţie în decurs de şase luni, în care unul dintre parteneri vehiculează ideea spargerii alianţei.

Ministrul federal de Interne Horst Seehofer şi preşedintele SPD, Andrea Nahles, după şedinţa în care s-a discutat situaţia lui Maaßen. Ministrul federal de Interne Horst Seehofer şi preşedintele SPD, Andrea Nahles, după şedinţa în care s-a discutat situaţia lui Maaßen.

Mai presus de toate, SPD este deranjat de acțiunile ministrului de interne Horst Seehofer, în subordinea căruia se află Protecţia Constituţiei.

După interviul în care şeful Protecţiei Constituţiei, Hans-Georg Maaßen, a contrazis-o public pe cancelara Angela Merkel în legătură cu evaluarea violențelor de extremă dreapta din Chemnitz, bavarezul Horst Seehofer s-a poziţionat fără ezitare de partea acestuia.

Situaţia nu s-a schimbat nici după ce au apărut informaţii potrivit cărora Maaßen ar fi oferit informații sensibile unor membri ai formaţiunii populiste Alternativa pentru Germania (AfD).

Protecţia Constituţiei a replicat că, la cererea ministerului de Interne, poartă discuţii cu toate formaţiunile reprezentate în Bundestag.

Este tot mai evident că apelurile pentru demiterea lui Maaßen vizează de fapt şi demisia ministrului de Interne.

Însă vocile care îşi asumă acest mesaj vin mai degrabă din eşalonul secund al SPD.

„Problema reală este domnul Seehofer”, a spus Thomas Kutschaty, liderul grupului parlamentar social-democrat în parlamentul Renaniei de Nord-Vestfalia, într-un interviu pentru publicaţia Der Spiegel.

„În situaţia în care domnul Seehofer rămâne ministru, nu știu în ce măsură coaliția de guvernare va rezista până la sfârșitul legislaturii”, a afirmat Kutschaty.

Între conservatorul bavarez Horst Seehofer şi cancelara Angela Merkel persistă diferenţe fundamentale de abordare în ceea ce priveşte migraţia.

În iunie, liderul CSU a ameninţat cu închiderea frontierelor pentru migraţii înregistraţi în alte ţări, în timp ce Angela Merkel a pledat pentru găsirea unei soluţii europene.

Coaliţia de guvernare a scăpat atunci ca prin urechile acului de o rupere răsunătoare, însă Horst Seehofer continuă să fie privit ca un adevărat incendiator politic de către social-democraţi.

Mesaje precaute dinspre CDU

Deși greutatea poziţiilor exprimate de provincie nu este decisivă, acestea se fac totuşi auzite la Berlin.

Mai ales în Uniunea Creştin-Democrată a cancelarei Angela Merkel, disputele recurente între aceasta şi Horst Seehofer, inclusiv actualul episod Maaßen, sunt percepute ca dăunatoare pe termen lung.

Potrivit unor sondaje recente, cota de popularitate a Uniunii CDU/CSU în rândurile germanilor a scăzut la 30%, un nivel negativ record.

Secretarul general al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, unul dintre oamenii cei mai apropiaţi de cancelară, nu a exlus înlocuirea lui Maaßen: „Cred că este important ca o autoritate de securitate să se poată baza pe încrederea unui întreg guvern federal. Acest aspect va face cu siguranţă obiectul atenției în timpul următoarelor discuții”.

Mesajul Annegretei Kramp-Karrenbauer cu greu poate fi ignorat, de vreme ce partenerii social-democraţi de coaliţie, prin solicitările ultimative de demitere a lui Hans-Georg Maaßen formulate încă de joia trecută, e clar că şi-au retras încrederea în acesta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img