spot_img
7.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăAnalizeSpionii ruși reținuți în Olanda: Cazul Skripal și Agenția Mondială Antidoping

Spionii ruși reținuți în Olanda: Cazul Skripal și Agenția Mondială Antidoping

-

Doi agenţi ruşi – suspectaţi că au încercat să spioneze un laborator elveţian căruia i-a fost încredinţată analiza agentului neurotoxic Noviciok utilizat, potrivit Londrei, în otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury (sud-vestul Angliei) – reţinuţi primăvara trecută în Olanda sunt suspecţi şi în cazul unei tentative de atac cibernetic asupra Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), potrivit procuraturii din Berna, transmite sâmbătă EFE citată de Agerpres.

Ministerul Public al Confederaţiei Elveţiene a declarat sâmbătă că agenţii ruşi reţinuţi în Olanda făceau obiectul unei anchete din martie 2017 pentru „atac cibernetic împotriva Agenţiei Mondiale Antidoping”.

- Advertisement -

Ministerul Public din oraşul elveţian a confirmat informaţia pentru cotidianele olandez NRC şi elveţian Tages-Anzeiger, care publică sâmbătă aceste date.

În septembrie 2016, AMA/WADA, al cărei sediu european se află la Lausanne (Elveţia), a confirmat că a fost victima unui atac cibernetic din partea unui grup de piraţi informatici ruşi autointitulat ‘Fancy Bear’, care a avut acces la informaţii despre sportivi, inclusiv la date medicale confidenţiale. AMA/WADA a considerat că Rusia se află în spatele acestui atac ca represalii faţă de raportul agenţiei care a dezvăluit dopajul patronat de statul rus şi la care au recurs atleţi din această ţară, notează EFE.

- Advertisement -

Se crede că grupul Fancy Bear este asociat agenţiei de informaţii militare a Rusiei (GRU), din care făceau parte – potrivit guvernului britanic – cei doi ruşi suspectaţi de tentativa de asasinat asupra lui Skripal şi a fiicei sale Iulia, la Salisbury.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img