ONU a votat rezoluția privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. Proiectul a fost prezentat de ministrul de Externe moldovean, Tudor Ulianovschi, transmite deschide.md.
Țările care consideră că este necesar ca trupele ruse să se retragă din Transnistria sunt: SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Canada, Turcia, Japonia, Italia, Australia, Noua Zeelandă, România, Republica Moldova, Ucraina, Albania, Andorra, Austria, Azerbaidjan, Bahamas, Belgia, Belize, Botswana, Bulgaria, Costa Rica, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Djibouti, El Salvador, Estonia, Finlanda, Georgia, Grecia, Guyana, Honduras, Ungaria, Islanda, Jamaica, Letonia, Lichtenstein, Lituania, Luxemburg, Maldives, Malta, Insulele Marshall, Micronesia, Monaco, Muntenegru, Olanda, Papua Noua Guinee, Norvegia, Polonia, Portugalia, Samoa, San Marino, Arabia Saudită, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Macedonia, Vanuatu.
Împotriva adoptării rezoluției ONU de retragere a trupelor ruse de ocupație din transnistria au votat: Armenia, Belarus, Bolivia, Burundi, Cuba, Coreea de Nord, Iran, Myanmar, Nicaragua, Rusia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Venezuela și Zimbabwe
Pentru – 64 de voturi
Împotriva – 15 voturi
Abțineri – 83 voturi
În discursul său din Adunarea ONU, ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a menţionat că proiectul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc faţă de altă ţară.
„Prezenţa continuă a trupelor ruseşti şi a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul său, nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, ci şi cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU”, a menţionat Tudor Ulianovschi.
„Deși această rezoluție este foarte importantă pentru noi, asta nu înseamnă că ne-am atins scopul. Vreau să le mulțumesc tuturor care au votat pentru și în mod special coatorilor acestei rezoluții care au avut încredere în această inițiativă. Noi nu vom uita de susținerea Dumneavostră”, a declarat ministrul Ulianovschi după anunțarea rezultatelor votării.
Alături de Moldova, proiectul de rezoluţie a fost semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada. În textul documentului sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană. În proiect se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.
Reprezentantul rușilor a spus că regretă votul Adunării ONU. În opinia lui, acesta vine într-un moment când se înregistrau mai multe progrese în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.
„Rusia este garantul păcii și stabilității în regiune”, mai spune el.
Înainte de vot, reprezentantul rușilor a cerut amânarea acestui subiect pentru sesiunea următoarea a Adunării ONU.