spot_img
24.1 C
București
marți, iulie 23, 2024
AcasăArmataȘeful NATO cere Belgiei să renunțe la avioanele F 16 "cât mai...

Șeful NATO cere Belgiei să renunțe la avioanele F 16 „cât mai rapid posibil”, România cumpără

-

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat vineri că Belgia trebuie să-şi modernizeze aviaţia militară și să înlocuiască avioanele F 16 cât mai rapid posibil, potrivit postului de televiziune belgian RTBF, transmite Agerpres.

- Reclama -

„Am prefera ca decizia să fie luată cât mai rapid posibil”, a indicat Stoltenberg, la capătul unei întâlniri cu premierul belgian Charles Michel. Acesta din urmă a evocat întreg sprijinul belgian acordat Alianţei şi a promis o decizie referitoare la înlocuirea aparatelor F-16. „Noi am sistat tăierile la nivelul cheltuielilor de apărare şi am lansat o strategie în materie de investiţii”, a subliniat el.

- Advertisement -

Chiar dacă avioanele F 16 nu mai sunt considerate perfect operaționale de șeful NATO, România doreşte să completeze escadrila de F16 cu încă 4 aeronave, existând şi o proiecţie pentru achiziţionarea a încă 36 de aeronave F16, conform unui anunț făcut anul acesta de ministrul apărării, Mihai Fifor.

„Acest guvern a încercat să lanseze o strategie în materie de apărare. Vrem să realizăm cele trei obiective fixate. În acelaşi timp, mobilizarea mai multor mijloace, mai multor eforturi pentru investiţii şi pentru capacităţile operaţionale. Belgienii sunt prezenţi în mai multe operaţiuni efectuate în cadrul NATO. Noi vom fi prezenţi şi mai mult lunile următoare, în special în Afganistan şi în Irak”, a indicat Michel.

- Advertisement -

Secretarul general al NATO nu a dorit să se pronunţe în favoarea unui candidat pentru înlocuirea aparatelor F-16, dar şi-a exprimat totuşi dorinţa ca Belgia să facă o alegere „cât mai rapid posibil”. „Principalul este ca noile aparate să fie operaţionale şi interoperabile cu sistemele NATO. Dar nu revine NATO să se pronunţe asupra acestui punct”, a subliniat Stoltenberg.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img