Patriarhia admite însă că astfel de acțiuni de protest, ce tind să se înmulțească, ar putea deveni o problemă pentru Biserica Ortodoxă Română:
V.B.: Stlistica unei mișcări de protest indică și gradul de înțelegere și gradul de cultură al celor care protestează. Dincolo de asta, despărțind așadar instituția de acest grup care a venit să protesteze în felul său, țin să adaug totuși că într-o asemenea instituție (Muzeul Țăranului Român) trebuie să avem grijă ce tip de materiale promovăm. Pot fi foarte valoroase dintr-un anumit punct de vedere, dar inadecvate, ținând cont de profilul instituției în care aceste filme se difuzează. Nu am văzut filmul, am citit doar despre el. Înțeleg că nu este un film de propagandă pro-gay. Este un film constuit pentru a dizolva o veche prejudecată și din acest punct de vedere nu cred că este un film care trebuie blamat. În niciun caz. (…)
Rep.: Unul din contraargumentele celor din sală a fost “noi nu venim în biserici să întrerupem slujbe”.
V.B.: Există și cazuri în care au fost persoane care au intrat în biserici și au întrerupt slujba. Așadar nu trebuie să ne luăm la întrecere cine pe cine întrerupe. Vreau să spun doar atât: stilistica mișcării de protest cu concordă cu felul în care Biserica înțelege să contra-argumenteze o mișcare sau alta. Așadar, Patriarhia Română nu invită și nu incită pe nimeni să protesteze în legătură cu filmul despre care vorbim. (…)
Rep.: Au fost cântate rugăciuni pentru Maica Domnului care, din puținele mele cunoștințe, știu că se cântă numai în biserică…
V.B.: Evident, evident. Repet ce am spus. Stilul în care aceste persoane au ales să protesteze, să intre într-un mod care a deranjat, înțeleg, evenimentul în sine…sunt lucruri care nu pot fi susținute.
Rep.: E o blasfemie să cânți astfel de rugăciuni oriunde?
V.B.: Hmmm. Nu este interzis să cânți sau să spui o rugăciune nicăieri. Nu asta e problema. Ci modul în care aceste persoane au ales să protesteze. Consider că e un mod criticabil dintr-un anumit punct de vedere și că nu ar fi trebuit să pătrundă într-un spațiu în care se desfășura un eveniment și să protesteze în acest fel. Dacă protestul lor e întemeiat sau nu din punct de vedere moral, asta e o altă discuție.
Rep.: Dincolo de stilistica protestului, e întemeiat din punct de vedere moral sau nu?
V.B.: În acest context nu cred că este întemeiat. Dinc e am citit eu nu este un film care să promoveze mișcarea gay.
Rep.: S-au înmulțit astfel de acțiuni. Tonul e din ce în ce mai radical. Ce mesaj are Patriarhia pentru acești oameni care întrerup acte culturale, în contextul în care ortodoxia tocmai asta înseamnă: toleranță, să asculți…
V.B: Biserica întotdeauna a transmis un mesaj al înțelegerii și sprijinirii celuilalt și al menajării lui din toate punctele de vedere. Aceste mișcări de protest virulente, ofensive, sunt mișcări care nu reprezintă în niciun fel vreun punct de vedere oficial al Bisericii Ortodoxe Române.
Rep.: Dar ele pot deveni o problemă pentru Patriarhia Română?
V.B.: În măsura în care ele s-ar înmulți, ar putea deveni o problemă de luat în discuție. Dar e foarte greu să împiedici niște cetățeni liberi care se organizează sponant să protesteze într-un anumit fel.