Guvernul polonez a ratificat legea controversată privind  Holocaustul

0

Guvernul polonez a ratificat legea controversată privind  Holocaustul. Astfel, este pasibil de sancțiuni oricine califică lagărele naziste drept poloneze sau acuză poporul polonez de complicitate la crime naziste, transmite RFI.

Polonezii au fost cu siguranță victime, dar și vinovați, arată La Stampa:
În Jedwabne, în iunie 1941, sute de evrei au fost masacrați de „călăreți voluntari polonezi”. Mai rău, la un an după sfârșitul războiului, în iulie 1946, în Kielce, patruzeci de evrei au fost uciși cu arme improvizate de vecinii și cunoscuții lor pe baza unui zvon eronat legat de o pruncucindre. … Abilitatea de a accepta propriul trecut și de a dezbate fără ascunzișuri teme subtile este un indicator important al calității unei democrații„, scrie ziarul italian.

Și ziarul catalan Vanguardia subliniază periculozitatea legii:
Prin această lege, guvernul naționalist al lui Mateusz Morawiecki susține ideea periculoasă că Holocaustul a fost o crimă pur germană. Știm totuși, multe autorități și cetățeni europeni au contribuit, de exemplu în Franța. Severitatea Holocaustului și respectul pe care îl datorăm victimelor și  descendenților lor ne interzic să relativizăm evenimentele și să le adaptăm la interesele naționale, după bunul plac al guvernului aflat la putere.”

Polonia nu trebuie în niciun caz să cedeze, scrie portalul Polityce.pl:

Este trist faptul că acest atac inacceptabil asupra Poloniei se întâmplă acum, în timp ce relațiile israelo-poloneze nu au fost niciodată așa de bune. Nu vom renunța pentru că nu avem motive să o facem. Suntem de partea adevărului„.