Scandal între intelectualii apropiați de Grupul de Dialog Social. Vladimir Tismăneanu reclamă pe faptul că este acuzat de graficianul Devis Grebu că ar primi bani pentru opiniile sale politice.
POSTAREA LUI VLADIMIR TISMĂNEANU:
Despre calomnii si calomniatori: Pe forumul postării lui Paul Dragos Aligica, graficianul Devis Grebu, fervent si entuziast admirator al lui Donald Trump, mă acuză că opiniile mele politice ar fi dictate de interese materiale. Acuzatia este insidioasă si repugnantă. Nu este prima dată că mă intalnesc cu asemenea infamii. Au fost proferate, de-a lungul anilor, de Mugur Ciuvică, Victor Roncea, C. V. Tudor, Adrian Păunescu, Mihai Ungheanu si altii ejusdem farinae. Dar este, mărturisesc, intristător ca un om despre care am scris mereu cu pretuire, prieten (inteleg) cu oameni apropiati mie, să debiteze asemenea ineptii. Am apărat, apăr si voi apăra un număr de valori pentru că, da, cred in ele. Nu pentru cativa arginti, domnule Grebu. Ne despart, la ora actuală, viziunile despre America, Europa, societatea deschisă si cate altele. Vă doresc ani multi, fericiti si sănătosi! Cat priveste mercantilismul optiunilor mele, ii indemn pe prieteniii acestei pagini să citească articolul, vai, atat de actual al unuia dintre fratii mei de suflet, Mircea Cărtărescu: „Mie, personal, mi s-a intamplat rareori să-ntalnesc un om de calitatea lui Volodea. De ingenuitatea si dezinteresarea lui. De bunătatea si naivitatea lui, de care au profitat si profita atatia. Desi evreu ca origine si cetătean american, nu cunosc un om mai roman decat el, mai obsedat de Romania, mai atasat de istoria si valorile ei, mai bun cunoscător al vietii romanesti de azi.” Atat si nimic in plus pentru Devis Grebu si cei care il aplaudă…
Vladimir Tismăneanu (n. 4 iulie 1951, Brașov), este un politolog român de origine evreiască, stabilit în Statele Unite. Este profesor de științe politice la Universitatea Maryland. În 2006 a fost președinte al Comisiei Prezidentiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România[1], iar din data de 11 aprilie 2007, presedintele Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania[2]. Specialist în teoria sistemelor politice, politici comparate, analiza ideologiilor și mișcărilor revolutionare din secolul al XX-lea.
Tismăneanu este obiectul unei intense controverse în urma numirii sale în aprilie 2006 ca președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, comisie care a redactat raportul prezentat de Traian Băsescu în plenul Parlamentului României în data de 18 decembrie 2006.
Devis Grebu a plecat din România în anii ’60, după ce comuniștii l-au dat afară din Uniunea Artiștilor Plastici și nu i-au mai permis să expună, din motive ideologice. A ajuns în Franța, unde a devenit celebru. Picturile lui au fost expuse în țări din Europa, SUA, Japonia, China, Israel, Iran (înainte de 1979). În România, a fost expus abia după 1995. Pe lângă picturi, Devis Grebu a ilustrat peste 40 de cărți și sute de materiale media, a creat decoruri pentru piese de teatru și a predat arta plastică în SUA (Columbia University, Parson’s School of Design și altele), Israel (mai multe universități) și România (la Universitatea de Arhitectură și Urbanism, după 2003). Ca ilustrator de presă a publicat în ziare precum The New York Times, Washington Post, International Herald Tribune, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung și multe altele. În România, a colaborat cu ziarul Cotidianul, până în anul 2009 și a fost director artistic și unic ilustrator al revistei Idei în Dialog.