Printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu, publicată deja în Monitorul Oficial, la conducerea Agenției Domeniilor Statului se află, de astăzi, Alexandru-Valentin Țachianu. Acesta va avea rang de secretar de stat și va dispune de cele circa 320.000 de hectare de teren agricol aflate în administrarea ADS. Alexandru-Valentin Țachianu este fiul lui Marian Țachianu, primar al Comunei Braniștea, județul Dâmbovița, șef al PSD Braniștea și asociat unic al unei profitabile firme care se ocupă cu producția, prelucrarea și distribuția de semințe, transmite Digi 24.
Informațiile publice despre tânărul Țachianu sunt foarte puține, aproape inexistente. Nu există poze cu acesta și nici un CV nu poate fi găsit pe internet. De pildă, vârsta acestuia – 33 de ani – poate fi dedusă dintr-un interviu acordat de acesta, acum cinci ani, în calitate de tânăr agricultor, interviu în care lăuda calitățile unui anumit tip de tractor, dar și pe cele ale tatălui său și ale sale. „Chiar dacă am avut multe propuneri de colaborare cu mai multe firme din Germania, am ales să revin în România, pentru că, în primul rând, nicăieri nu e ca acasă, iar tatăl meu are o gândire avangardistă, exact genul de care are nevoie ţara noastră. Sunt conştient că România are nevoie de oameni pregătiţi, cărora li s-a implementat o altfel de gândire decât cea de aici”, declara Alexandru-Valentin Țachianu în 2012.
Se poate spune că, la momentul respectiv, tânărul Țachianu avea deja experiență ca agricultor. În urmă cu un an, pe 29 iulie 2011, el depusese un proiect pentru a beneficia de sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, acordat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. După cum reiese dintr-o situație publicată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (facsimil), proiectul avea ca titlu „Instalarea d-nului Țachianu Alexandru Valentin în ferma din comuna Braniștea, județul Dâmbovița”, solicitant era chiar tânărul Țachianu, localitățile în care urma să se realizeze proiectul erau „Com. Braniștea, Sat Braniștea, com. Sălcioara, sat Sălcioara”, iar suma vizată era 25.000 de euro.
Dincolo de faptul că proiectul a fost respins pentru că, atenție, „culturile din teren nu sunt aceleași cu cele declarate”, merită observat că proiectul ar fi urmat să se materializeze fix unde are tatăl său terenuri (vezi facsimilul cu declarația de avere a lui Marian Țachianu).
După același model, sora lui Țachianu Jr., Ioana Țachianu, a depus și ea un proiect pentru a beneficia de sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Proiectul a fost depus pe 28 iulie 2011, avea ca titlu „Instalarea d-nei Țachianu Ioana în ferma din Comuna Sălcioara, Județul Dîmbovița” și viza tot suma de 25.000 de euro. Ghinion, și acest proiect a fost respins din același motiv: „culturile din teren nu sunt aceleași cu cele declarate”.
Contactat de digi24.ro, Alexandru Valentin Țachianu a declarat că locuiește în Braniștea, dar că nu intenționa să se instaleze fermier la ferma tatălui său. „Am avut teren luat în arendă de la alte persoane. Nu mă instalam la ferma tatălui meu, căci nu se poate face asta”, a susținut noul președinte al ADS.
Revenind la tatăl recent-numitului secretar de stat, merită precizat că acesta este primarul Comunei Braniștea din 2012, iar la alegerile parlamentare din 2016 a fost pus pe lista de candidați a PSD Dâmbovița pentru Camera Deputaților. Primarul deține, conform declarației de avere depuse la Agenția Națională de Integritate odată cu intrarea în cursa pentru parlamentare (căci, altfel, pagina de internet a Primăriei Braniștea a rămas neactualizată de pe vremea predecesorului său), cinci terenuri în județ – două agricole (în Brăniște și Sălcioara), unul forestier și două intravilane -, o casă cu suprafața de 589 metri pătrați și echivalentul a peste 200.000 de euro în conturi (463.000 de lei în conturi curente și circa 93.000 euro într-un depozit). Din același document, rezultă că primarul ar fi împrumutat unor firme (una dintre ele fiind cea la care el este unic asociat) cu aproape 800.000 de lei.
Din declarația de interese a primarului mai aflăm câte ceva: este unic asociat la SC Agro Alexoana SRL și acționar la SC Agromec Braniștea SA (nu precizează în ce proporție).
Or, prima firmă – botezată, evident, după numele copiilor săi – a fost premiată și în 2014, și în 2015, de către Ministerul Agriculturii, pentru rezultatele deosebite obținute. De ambele dăți, diplomele au fost recepționate de Alexandru Valentin Țachianu. Ca reprezentant al firmei, nu ca asociat, după cum a ținut acesta să precizez pentru digi24.ro.
Agenția Domeniilor Statului este o instituție finanțată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. ADS se ocupă de privatizarea societăților comerciale cu profil agricol, cu arendarea și concesionarea terenurilor cu destinație agricolă proprietate publică și privată a statului.
Potrivit unor estimări făcute la începutul anului 2017, ADS ar avea 238 de posturi și ar administra o suprafață totală de 320.000 de hectare de teren agricol. În 2016, ADS a avut un buget de peste 17 milioane lei.