TVR a aniversat sâmbătă 60 de ani de la inființare cu un interviu în care l-a prezentat ca profesionist pe șeful diversiunii din TVR în decembrie 1989, Teodor Brateș.
Mai mult Brateș afirmă că manifestările din decembrie 1989 în străinătate erau antiromânești adică anticeaușescu.
Teodor Brateș a fost șeful redacției Știri a TVR în decembrie 1989 și a fost acuzat că a coordonat diversiunile lansate pe postul național în timpul Revoluției.
„Noi aveam schimburi de actualităţi internaţionale. Nu vă daţi seama câte manifestări din astea antiromâneşti, mă rog, anticeauşescu erau în săptămâna aia, când se aflase despre Timişoara. Păi era plină treaba asta. Eram şi la curent cu tot ce se întâmplă ca redacţie”, spune Brateș în interviul realizat de Mircea Radu.
TVR face o prezentare halucinantă personajului: Unul dintre marii profesionişti de televiziune, Teodor Brateş, a vorbit la TVR 60, Istoria în Ştiri despre începuturile şi munca în televiziune, provocările meseriei de jurnalist şi participarea la Revoluţia din Decembrie 1989. Un interviu de Mircea Radu.
DEZVĂLURIILE EVZ DESPRE TEODOR BRATEȘ:
În 1988, Partidul Comunist Român i-a făcut un „portret” lui Teodor Brateș, cel care un am mai târziu avea să ocupe o funcție cheie în desfăsurarea evenimentelor tragice din Decembrie 1989. Conform fișei de cadre a PCR, Brateș și-a schimbat numele în 1956 din Froim Bernard în Teodor Brateș.
În 1988, cunoscutul ziarist era redactor șef adjunct la Redacția de Actualități Politice interne și externe. Potrivit documentelor Partidului Comunist de la Arhivele Naționale, Brateș vorbește limbile franceză și rusă și este de naționalitate evreu. Născut în 1933, el era membru al PCR din 1955. În 1947 Brateș era ajutor de mecanic. Un an mai târziu, „a fost scos din producție și încadrat ca activist la fostul sector II Negru UTC București. După un an de activitate în acest loc de muncă s-a transfertat în calitate de redactor la Radioteleviziunea Română, de unde, în 1953, a fost trimis la Școala de științe sociale „A.A. Jdanov” ( viitoarea „Ștefan Gheorghiu” n.red.) pe care a absolvit-o în 1956 fiind apoi reîncadrat în aceeași funcție la Radio”, se mai arată în document.Potrivit „Adevărul”, Teodor Brateș a lansat din studiourile TVR în decembrie 1989 o serie de apeluri fanteziste cum ar fi „Nu lăsaţi copilaşii să bea apă, să nu-i omorâm cu mâinile noastre!”. De la el am aflat că „nişte oameni… oameni… adică nişte elemente iresponsabile, că altfel nu putem să le numim, au început să atace secţiile de Miliţie” şi tot el i-a îndemnat pe curajoşii Revoluţiei: „Să ne păstrăm demnitatea de oameni, să nu ne îmbătăm. Să ne îmbătăm doar cu acest soare al libertăţii, nu cu băuturi alcoolice!”. Teodor Brateş a stat în emisie aproape 70 de ore, în zilele de 22, 23 şi 24 decembrie 1989.
În filmul „Televiziunea Română la zidul Revoluţiei”, Cornel Mihalache a inserat o secvenţă în care Teodor Brateş îi dă spre citire, pe 23 decembrie 1989, la ora 10, lui George Marinescu, crainic al TVR, un comunicat în care era vorba despre promisiunea de sprijin militar din partea Ambasadei URSS la Bucureşti.