Idei concrete privind diversificarea aprovizionării energetice, UE nu are pentru moment. Proiectul european Nabucco a fost abandonat în urma cu câţiva ani în favoarea South Stream. Dar iată că şi acesta este lăsat de-o parte, mai spune RFI. Aflată în pană de inspiraţie, UE nu poate face altceva pentru moment decât să investească într-o mai bună interconectare între statele membre pentru a folosi resursele de gaze naturale pe care le deţine deja.
România a semnat prin urmare marţi, 9 decembrie, la Bruxelles, o declaraţie împreună cu Grecia şi Bulgaria. Ministrul energiei Răzvan Nicolescu explică:
„Vorbim despre un coridor pe care l-am botezat „Coridorul Vertical”, care de fapt subliniază ideea de a lega sistemele de transport de gaz natural din România cu cele din Bulgaria şi cu cele din Grecia. Vor începe la nivel de experţi consultările în perioada imediat următoare. Vreau să avem o abordare pragmatică în care să definim paşi clari care urmează să fie facuţi, pentru că este important să nu fim singuri”.
Acest „coridor” poate fi văzut ca o alternativă la South Stream, o idee care vine la origine de la Budapesta, deşi Ungaria nu a semnat şi ea acum această declaraţie.România nu este dependentă de Rusia ca atare, ba ea se numără chiar printre ţările cele mai autonome. Dar europenii, şi deci şi România se aşteaptă la „o iarnă grea”, nu atât din punct de vedere al temperaturilor, cât din punct de vedere politic, al tensiunilor cu Rusia. Ţările UE care ar fi trebuit să facă parte din South Stream s-au reunit tot marţi la Comisia Europeană pentru a discuta şi ele tot despre o alternativă. România a fost de asemenea invitată. Aici s-au pus bazele unui grup de lucru la nivel înalt care să studieze şi el posibilitatea unei mai bune interconectări.