Luis E. Arreaga, principal asistent adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii și combaterea traficului internațional cu narcotice, a scris de Ziua Internațională de Luptă împotriva Corupției, un articol pentru presa internațională, preluat în România de agenția națională de știri Agerpres.
Arreaga menționeză în articol țările care au făcut acțiuni concrete pentru combaterea corupției.
De pe lista prezentată de înaltul oficial american lipsește România în ciuda acțiunilor din ce în ce mai vizibile ale DNA și DIICOT din ultimul timp.
Până acum un an România era menționată deseori de Washington D.C ca exemplul în lupta anticorupție, dar americanii și-au schimbat tonul în ultimul timp.
Reacția Administrației americane vine după recentele scandaluri din România privind implicarea serviciilor secrete în actul de justiție.
Am observat progrese în campania anticorupție a mai multora dintre țările partenere. Guvernul estonian își valorifică experiența în e-guvernare și securitate cibernetică pentru dezvoltarea de proiecte de asistență destinate combaterii corupției și sporirii transparenței în Ucraina, Republica Moldova, Republica Kârgâză, Uzbekistan, Georgia, Belarus, Palestina, Tunisia și Afganistan. Estonia a fost un partener eficient al SUA în mai multe inițiative, inclusiv într-un proiect de îmbunătățire a capacității de e-guvernare în Ucraina, care vizează corupția, și care a fost co-finanțat prin Emerging Donor Challenge Fund al Guvernului SUA, spune oficialul american.
CITIȚI ȘI:CHEIA mesajului Casei Albe după întâlnirea Biden-Iohannis/ SCHIMBARE DE TON
Aplaudăm, de asemenea, măsurile luate recent de Ungaria pentru reducerea fraudei fiscale și sporirea transparenței. Însă mai sunt multe de făcut, mai spune înaltul oficial american.
Prin urmare, credem că societatea civilă, care include, dar nu se limitează la organizațiile non-guvernamentale, are de îndeplinit un rol cheie, precizează Luis E. Arreaga.