Directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian, ajuns în atenția opiniei publice cu prilejul dezbaterilor despre legea antilegionari, este acuzat că a devenit propagandist al regimului comunist de la vârsta de 21 de ani.
Acuzațiile sunt formualte de cotidianul.ro care publică fragmente dintr-un volum semnat de Alexandru Florian, „Cunoaşterea ştiinţifică şi apusul zeilor”, colecţia „Ştiinţa pentru toţi”, Ed. Ştiinţifică şi enciclopedică, 1975.
Institutul Elie Wiesel se află în subordinea directă a primului ministru.
Alexandru Florian citează și o bibliografie la finalul volumului, între care la loc de cinste figurează 6 volume semnate Nicolae Ceauşescu:
1. „Cuvîntare la sesiunea jubiliară a Marii Adunări Naţionale consacrată celei de-a XXX-a aniversare a eliberării României de sub dominaţia fascistă”, Ed. politică, 1974
2. „Cuvîntare la plenara comună a Comitetului Central al PCR şi Consiliului Suprem al Dezvoltării Economice şi Sociale a României”, Ed. politică, 1974
3. „Expunere cu privire la Programul PCR pentru îmbunătăţirea activităţii ideologice, ridicarea nivelului general al cunoaşterii şi educaţia socialistă a maselor, pentru aşezarea relaţiilor din societatea noastră pe baza pricipiilor eticii şi echităţii socialiste şi comuniste”, Ed. Politică, 1971
4. „Raport la cel de-al XI-lea Congres al PCR”, Ed. politică, 1974
5. „Raport la Conferinţa Naţională a PCR”, Ed. politică, 1972
6. „Programul Partidului Comunist Român”, Ed. politică, 1974.
La loc de cinste se află şi lucrările părinţilor spirituali ai comunismului: K. Marx, Fr. Engels, V.I. Lenin, menţionaţi cu 10 lucrări, mai scrie cotidianul.ro.
În viziunea lui Alexandru Florian, religia este o formă a „puterii politice burgheze”, cum scrie la pagina 83.
CITIȚI ȘI:SEFUL INSTITUTULUI ELIE WIESEL, REFUZAT: TIMISOARA NU RENUNTA LA STRADA PETRE TUTEA
Alexandru Florian este fiul lui Radu Florian. Mircea Mihaăieș scria în 2003 în România Literară: „fiul unuia dintre cele mai sinistre personaje din aparatul filozofiei de partid bolşevic”.
O reacție a avut la Seratele lui Iosif Sava și filosoful Gabriel Liiceanu: „La Facultatea de filozofie, prin anii ‘60, era un profesor de socialism ştiinţific, Radu Florian, care acum conduce un institut de politologie… [care] scoate o revistă sau o colecţie [!] care se numeşte „Idei care ucid”… Cine face asta? Radu Florian era cel care ne învaţa pe noi despre «etapa violentă» şi «etapa paşnică» a luptei de clasă. Prin minţile noastre de copii de 18-19 ani el făcea să treacă «idei care ucid» şi care efectiv ucideau. E chemat un asemenea om să publice textele care au ucis de partea cealaltă? Nu cred”.