spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomieRomania a ramas fara petrol

Romania a ramas fara petrol

-

- Reclama -

Zăcămintele de petrol scad de la o zi la alta. Deşi România a fost pe locul şapte în lume la rezervele de ţiţei în perioada interbelică, realitatea de acum e cu totul alta. România produce într-un an mai puţin decât Arabia Saudită în patru zile, a închis șapte rafinării în ultimii 25 de ani, iar preţurile la pompă sunt ca în Vestul Europei, transmite Digi 24.

- Reclama -

Deşi România are 8.500 de sonde, iar Arabia Saudită mai puţin de jumătate, producţia pe sondă în România este de peste 300 de ori mai mică decât în Arabia Saudită. Adică nouă barili pe zi, în timp ce Arabia Saudită produce 2.800 de barili pe zi.  Zăcămintele sunt însă pe sfârşite.

- Advertisement -

Lângă Piteşti, petroliştii sapă în pământul găurit deja ca o sită. Folosesc hărţi 3D şi foraje orizontale. Injectează în pământ până şi bacterii care să elibereze stropii de hidrocarburi din sol, pentru a-i aduce la suprafaţă.

„Zona în care ne aflăm exploatează zăcământul din 1960. S-a demarat un proces de redezvoltare a zăcământului. S-au forat 26 de sonde de producţie şi injecţie de apă sărătă. Sondele sunt forate la adâncimea de 1.000 de metri”, explică Remus Ştefănescu, manager exploatare petrolieră.

- Advertisement -

Sondele de ţiţei pot fora până la cinci kilometri adâncime și nu pot scoate la suprafaţă din rezerva zăcământului decât 25%. Tocmai de aceea în sol se injectează apă, abur şi chiar polimer.

Producţia de petrol a României se bazează acum pe rezerve descoperite cu zeci de ani în urmă. În 12 zăcăminte petroliştii vor să investească 500 de milioane de euro până în 2017 pentru a le exploata cât se mai poate.

România are în acest moment 240 de zăcăminte de ţiţei, iar 90% dintre acestea sunt mai vechi de 40 de ani. Ceea ce înseamnă că fără investiţii de acest fel, producţia ar putea să scadă cu 10% în fiecare an.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img