spot_img
2 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăExterneȚările Grupului de la Vișegrad refuză cotele de imigranți impuse de UE

Țările Grupului de la Vișegrad refuză cotele de imigranți impuse de UE

-

- Reclama -

Țările Grupului de la Vișegrad – Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă – au spus, miercuri, că au dreptul de a stabili ele însele numărul de imigranți pe care sunt dispuse să îi primească, refuzând astfel cotele pe care UE intenționează să le repartizeze țărilor membre, transmite Digi 24.

- Reclama -

„Principiul voluntariatului este o prioritate clară a acestor patru țări”, subliniază declarația comună a premierilor din țările Grupului de la Vișegrad, dată publicității la Praga. Cele patru țări nu refuză principiul de a prelua imigranți, dar nu acceptă cotele obligatorii.

- Advertisement -

„Măsurile de relocare trebuie să fie luate pe bază de voluntariat, respectând specificitățile și posibilitățile statelor membre”, se spune în textul respectiv.

Pentru cele patru țări ale Europei Centrale, orice impunere a unei cote obligatorii este inacceptabilă. Textul menționează, totuși, ideea de solidaritate față de țările UE care sunt expuse presiunilor migratorii. Se cere, însă, o soluție „mai sistematică” și mai „echilibrată din punct de vedere geografic”.

- Advertisement -

Comunicatul Grupului de la Vișegrad este publicat în ajunul summitului liderilor europeni care ar urma să ia în discuție o împărțire mai echitabilă a imigranților în UE.

Și România are o poziție similară cu cea a Grupului de la Vișegrad. Nu refuză categoric ideea de cote de imigranți, dar pledează pentru preluarea imigranților pe bază voluntară. În plus, în opinia autorităților de la București, trebuie să se țină cont și de voința fiecărui migrant – în ce țară preferă să se instaleze.

România ar trebui să preia, după cum arată un algoritm propus în luna mai de Comisia Europeană, circa 650 de migranți.

Bucureștiul va face o analiză detaliată în momentul în care Comisia va face propunerile detaliate, când vor apărea propunerile legislative. Abia după aceea România va decide dacă va putea accepta propunerile și în ce condiții, declara, luna trecută, la RFI, consilierul prezidențial Leonard Orban.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img