spot_img
7.1 C
București
luni, noiembrie 25, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentul Vlad Nistor despre raportul UE-Malaesia

Europarlamentul Vlad Nistor despre raportul UE-Malaesia

-

În data de 24 mai, în clădirea Parlamentului European de la Bruxelles, au avut loc lucrările comisiei de politică externă (AFET) a forului legislativ, ales direct, al UE. 

- Reclama -

Cu acest prilej s-a votat propunerea de raport pentru o rezoluție non-legislativă cu privire la încheierea, în numele Uniunii Europene, a Acordului-cadru de parteneriat și cooperare (PCA) dintre Uniune și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Guvernul Malaeziei, pe de altă parte.

- Advertisement -

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al AFET și al Grupului Partidului Popular European (PPE), deține poziția de raportor al Parlamentului European pentru rezoluția privind parteneriatul UE-Malaezia.

Negocierile dintre Uniunea Europeană și Malaezia au fost încheiate în 2015, iar semnarea oficială a tratatului privind parteneriatul a avut loc în decembrie 2022.

- Advertisement -

În sesiunea de vot din cadrul comitetului, raportul coordonat de profesorul Nistor a fost votat cu largă majoritate de către membrii AFET, toate amendamentele-compromis fiind acceptate fără rezerve de colegii dumnealui. Pe durata negocierilor cu celelalte grupuri politice, desfășurate la Strasbourg, numeroase amendamente depuse de către toate grupurile politice – în special pe subiectele ce nu au fost atinse în textul inițial al acordului de parteneriat (precum abordări de tipul Green Deal sau egalitatea de gen în toate aspectele socio-economice, pentru a oferi doar două exemple), au fost integrate în compromisurile finale și astfel incluse în textul rezoluție, lucru ce a facilitat adoptarea fără fricțiuni a acestui raport.

Acest acord deschide calea unei cooperări ample și constructive cu un partener important și de tradiție din regiunea Asiei de sud-est. Cu toate criticile ce îi pot fi aduse în materie de drepturile omului și obligații ale statului în relație cu cetățenii, Malaezia este o democrație funcțională, în raport cu alte state situate în acea zonă.

Acest parteneriat cadru va deschide, cu certitudine, dialogul și pe direcția îmbunătățirii statului de drept, va spori și mai mult rolul Uniunii Europene ca actor în regiune, va oferi o pârghie de influență importantă, toate acestea pe lângă creșterea schimburilor economice între cei doi parteneri.

Având în vedere situația geopolitică tensionată la nivel mondial, zona Asiei de sud-est și regiunea indo-pacifică reprezintă puncte strategice, unde UE trebuie să fie prezentă și pro-activă. Astfel, continuarea și sporirea unei cooperări constructive și mutual benefice între UE și Malaezia este un deziderat de urmat, a conchis raportorul PPE Vlad Nistor.

Votul final pe acest subiect va avea loc în sesiunea plenară de la Strasbourg, din luna iunie, anul curent.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img