spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriRomânia a luat poziția de drepți în fața OMV și a concesionarilor...

România a luat poziția de drepți în fața OMV și a concesionarilor petrolului din Marea Neagră

-

- Reclama -

Contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, menită să oblige și OMV Petrom la plată și la care compania a reacționat virulent, numind-o neconstituțională, fiind ulterior cerută la reexaminare de președintele Iohannis, a fost eliminată integral din prevederile reclamate de președinte, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro

- Reclama -

In schimb a fost introdusă o taxă în sumă fixă pe țițeiul prelucrat în rafinării, care va fi datorată doar de către companiile care practică concomitent activități de extracție și de rafinare a țițeiului. Singura companie din România aflată în această situație este OMV Petrom.

- Advertisement -

Taxa ar urma să fie de 350 lei pe tona de țiței procesat în activitatea de rafinare.  OMV Petrom a procesat anul trecut 4,241 milioane tone de țiței și condensat la rafinăria Petrobrazi, potrivit raportului său anual pe 2022, din care ar rezulta o obligație de plată la bugetul de stat de peste 1,48 miliarde lei.

Cifra este mult sub estimările privind ″factura″ de plată a OMV Petrom pentru contribuția de solidaritate în situația în care activitățile vizate de contribuție ar fi avut o pondere de cel puțin 75% în cifra sa de afaceri, estimări care au mers de la minimum 3 miliarde lei până la 1 miliard de euro. Prevederile care au făcut obiectul cererii de reexaminare a lui Iohannis aveau ca scop tocmai ″forțarea″ acestui procent de 75%. A fost introdusă și prevederea potrivit căreia contribuția de solidaritate nu este datorată de către companiile care nu au avut producție în sectoarele vizate de aceasta în perioada 2018-2021. Astfel, ar urma să fie scutiți de supraimpozitare concesionarii perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, unde producția a început în vara anului trecut.

- Advertisement -

După cum a relatat Profit.ro, cei trei concesionari, Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia au contestat deja în instanță contribuția de solidaritate, reclamând neconstituționalitatea ei. În plus, ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, i-a transmis premierului Ciucă, în cadrul unei întâlniri la care s-a discutat și despre investițiile energetice din Marea Neagră, că investitorii au nevoie de ″impozitare stabilă, previzibilă și transparentă″.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img