spot_img
3.7 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeFost parlamentar UDMR fugit în Ungaria: Pentru o lungă perioadă de timp...

Fost parlamentar UDMR fugit în Ungaria: Pentru o lungă perioadă de timp părea că dependenţa sistemului judiciar românesc de serviciile secrete era atât de adânc înrădăcinată încât sistemul era condus, mai degrabă, de nevoia de a se supune ordinelor decât să afle adevărul. Acest lucru s-a schimbat de la eliminarea faimoaselor protocoale secrete şi poate că legea preia încet-încet controlul asupra comenzilor

-

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a achitat, joi, pe Attila Markó, fost politician al UDMR, de acuzaţiile de corupţie într-un dosar care îl viza, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

Minuta sentinţei a fost publicată pe portalul instanţei. Completul de judecată a respins apelul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva unei hotărâri anterioare prin care majoritatea inculpaţilor au fost achitaţi.

- Advertisement -

Attila Markó şi ceilalţi membri ai comisiei, care au luat decizii în ce priveşte cererile de restituire ale fostelor proprietăţi naţionalizate, au fost acuzaţi de DNA că au votat o despăgubire de 128 de milioane de euro pentru omul de afaceri Horia Simu, pentru o proprietate care, potrivit procurorilor, valora în realitate doar 58 de milioane de euro, fraudând astfel statul cu 70 de milioane de euro.

După aflarea sentinţei, Attila Markó a reacţionat pe o reţea de socializare. “De mulţi ani port povara acestor procese absurde. Pentru o lungă perioadă de timp părea că dependenţa sistemului judiciar românesc de serviciile secrete era atât de adânc înrădăcinată încât sistemul era condus, mai degrabă, de nevoia de a se supune ordinelor decât să afle adevărul. Acest lucru s-a schimbat de la eliminarea faimoaselor protocoale secrete şi poate că legea preia încet-încet controlul asupra comenzilor”, a scris fostul avocat-politician.

- Advertisement -

Attila Markó a fost membru al comisiilor de restituire din România timp de aproape două decenii, până când a fost condamnat, împreună cu ceilalţi membrii ai comisiei, la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care s-a hotărât restituirea Colegiului Székely Mikó din Sfântu Gheorghe. Fostul avocat-politician al UDMR a fugit în Ungaria, după ce a fost pus sub acuzare de parchet în alte cinci dosare de restituire şi despăgubiri.

Procuratura i-a acuzat pe toţi membrii comisiei de despăgubire că au acordat despăgubiri nejustificat de mari pentru anumite proprietăţi naţionalizate, în baza expertizelor comandate.

Dintre cele cinci cazuri ale lui Attila Markó unul a fost retras după ce avocatul-politician a dovedit că nici măcar nu a fost prezent la şedinţa comisiei în care s-a luat decizia controversată. Într-un alt caz, instanţa a trimis dosarul înapoi la DNA, iar procurorul a renunţat în cele din urmă la caz. În cel de-al treilea caz, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a achitat pe membrii comisiei printr-o hotărâre definitivă. În motivarea sa, Înalta Curte a comparat cazul evaluării cu o instanţă care solicită o expertiză în anumite cazuri (medicale, edilitare, patologice), deoarece problema în cauză nu este de domeniul ei. Înalta Curte a considerat că nici instanţa, nici comisia de despăgubire nu putea să nu ţină cont de opinia experţilor.

Într-un alt caz similar, tribunalul, în primă instanţă, l-a găsit vinovat pe Attila Markó şi membrii comisiei. Şi în acest caz, în recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va pronunţa o sentinţă definitivă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img