spot_img
5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăActualitateBordeiul lui Băsescu

Bordeiul lui Băsescu

-

- Reclama -

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

O știre care ar fi meritat mult mai multă atenție, prin implicațiile uriașe, e cea de zilele trecute, cînd noul prefect al Capitalei, Toni Greblă, a anunțat că a sesizat instanța, cerând anularea celor două dispoziții din 2003 ale primarului Traian Băsescu, care au stat la baza retrocedării Parcului Bordei către afaceristul Costică Costanda. Dacă instanța va da dreptate prefecturii – și sunt șanse maxime să o facă – se cheamă că în buzunarul lui Băsescu va exploda o nouă grenadă, una de proporții majore.

Faptele, pe scurt, sunt următoarele:

În anii 90, primăria generală s-a asociat cu o firmă franceză pentru construirea Satului francez, zonă rezidențială de lux, intrată ulterior total în posesia primăriei. Doar că terenul avea să fie recuperat de doi cetățeni așa-ziși moștenitori, și revîndut afaceristului Costică Costanda. Care a atenționat PMB că e noul proprietar și trebuie găsită o soluție de compensare.

În septembrie 2003, a venit soluția Băsescu: afaceristul a obținut Parcul Bordei la schimb. O tranzacție despre care s-a spus adesea că i-a adus beneficii mult mai mari decît ar fi fost îndreptățit. Noul proprietar și-a anunțat intenția de a construi în parc un supercomplex imobiliar, care ar fi devenit, probabil, cea mai de fiță zonă din România.

L-au blocat, însă trei senatori, Marius Marinescu, Ion Iliescu și Nicolae Văcăroiu, care au obținut, printr-o lege, statutul de utilitate publică pentru parc. Lui Costanda i-au mai rămas doar despăgubirile bănești.
Dar ele sunt uriașe.
În urma unei decizii definitive a justiției, afaceristul, care l-a avut avocat, între alții, pe Valeriu Stoica, trebuie să primească de la PMB 125 de milioane de euro. După un an de negocieri cu afaceristul, care intenționa blocarea conturilor PMB, Nicușor Dan a anunțat, zilele trecute, o înțelegere de plată eșalonată a sumei, lunar, în următorii ani.

Luna trecută, însă, același (fost)senator Marius Marinescu a depus la Prefectură un memoriu care a dus la verificări, la PMB, cu privire la legalitatea dispozițiilor băsiste de schimb de terenuri, cu nr1324/05.09.2003, respectiv nr.1325/05.09.2003.
Actele normative se referă la Parcul Bordei și Satul Francez. Nu vom insista pe toate nelegalitățile semnalate, să spunem, printre altele, doar că parcul avea statut de utilitate publică încă din 1932, deci Băsescu nu avea cum să-l dea afaceristului, în 2003.

Constatîndu-se veridicitatea aspectelor sesizate, Prefectura a promovat cîte o acțiune, în contencios administrativ, pentru anularea dispozițiilor emise de fostul primar Băsescu. În mod normal, pînă la judecarea cauzei pe fond, Prefectura sau PMB trebuie, de urgență, să solicite o Ordonanță președințială pentru suspendarea plății de 125 milioane euro către afaceristul Costică Constanda.

Desființarea, de către instanțele de judecată, a celor două dispoziții nelegale va duce la anularea tuturor actelor care au decurs de aici și, implicit, a sentințelor judecătorești pronunțate pe fondul acestor documente.

Dar va deschide, totodată, și o Cutie a Pandorei imensă, pentru că în jurul afacerii Costanda-Bordei s-au împletit mai mult ca sigur extrem de multe interese, de-a lungul anilor.
Fostul judecător al CCR, Toni Greblă, a fost primul oficial care a avut curajul să atace controversatele tranzacții în justiție și, avînd în vedere backgroundul său profesional, e clar că a înțeles exact cum stau lucrurile.
Rămîne de văzut în cîte poale înalte vor ajunge schijele a ceea ce se anunță o explozie de proporții. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img