spot_img
9 C
București
marți, ianuarie 7, 2025
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Dan Motreanu, portavocea organizațiilor de agricultori care cer amânarea cu un...

Europarlamentarul Dan Motreanu, portavocea organizațiilor de agricultori care cer amânarea cu un an a Politicii Agricole Comune

-

𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐠𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝟗 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞, 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚 𝐜𝐚 𝐧𝐨𝐮𝐚 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐚 𝐀𝐠𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐚 (𝐏𝐀𝐂) 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐚𝐦𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚 𝐜𝐮 𝐮𝐧 𝐚𝐧.În acest caz, PAC ar intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, față de 1 ianuarie 2023, data prevăzută în prezent. Amânarea ar presupune și prelungirea perioadei de tranziție cu un an, astfel încât subvențiile pentru fermieri și fondurile pentru dezvoltare să poată fi accesate fără întrerupere.Solicitarea vine în contextul impactului agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Rusia și Ucraina furnizează aproape o treime din exporturile mondiale de grâu și orz. Ucraina este, de asemenea, lider în aprovizionarea cu ulei de porumb și de floarea-soarelui, afirmă pe Facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

- Reclama -

Reprezentanții fermierilor din Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Polonia, România, Bulgaria, Croația, Estonia și Lituania au pregătit un mesaj unitar în materie de politică agricolă.Țările din apropierea graniței cu Ucraina se confruntă cu consecințele războiului, iar termenul pentru punerea în aplicare a noilor norme PAC este deja foarte solicitant (mai puțin de 6 luni). Organizațiile de agricultori se așteaptă la riscuri de punere în aplicare atât din partea fermierilor, cât și a instituțiilor de stat. În aceste condiții, ei solicită ca punerea în aplicare a noii PAC să fie amânată cu un an, până la 1 ianuarie 2024.Reprezentanții fermierilor cer măsuri de atenuare a creșterii prețurilor la energie în sectorul agroalimentar. Fermierii din țările menționate sunt afectați de dependența directă ridicată de importurile de energie din Rusia, creșterea prețurilor la gaze, petrol și cărbune pe piețele mondiale. Creșterea prețurilor la energie în Europa are un impact major asupra sectorului agricol.Inițiatorii demersului solicită reexaminarea obiectivelor și modificarea calendarului Pactului Verde European. Ei se referă în special la măsurile care vor reduce producția de alimente – reducerea utilizării pesticidelor și a îngrășămintelor, creșterea suprafeței neproductive, creșterea suprafeței agricole ecologice. Pactul Verde European a fost aprobat înainte de apariția pandemiei și a războiului din Ucraina. Studiile de impact referitoare la strategia „De la fermă la consumator” relevă atât o reducere a producției UE, cât și creșterea dependenței UE de importurile din țări terțe, mai spune Motreanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img