Trebuie schimbată radical politica UE în Africa şi Orientul Mijlociu, altfel comunitatea va deveni complet nesemnificativă în aceste zone şi vor apărea riscuri suplimentare de securitate, a declarat, luni, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, la reuniunea Consiliului Miniştrilor de Externe de la Bruxelles.
Potrivit comunicatului remis de Ministerul Ungar de Externe, şeful diplomaţiei ungare a calificat măsurile luate în ultimii ani, în acest domeniu, absolut nereuşite şi a subliniat că politica UE trebuie să aibă un obiectiv triplu: să permită întoarcerea refugiaţilor în Siria şi Libia, să prevină noi valuri de emigrare şi să ofere sprijin celor două ţări pentru a evita ca, în viitor, ele să devină state de tranzit pentru emigranţi.
Potrivit lui Péter Szijjártó, acest lucru impune comunităţii trei sarcini: în primul rând trebuie ajutată Turcia, de unde să se poată întoarce acasă cât mai mulţi sirieni, deoarece, dacă ţara va fi afectată de noi valuri de migraţie, acordul încheiat în anul 2016 pentru oprirea migranţilor va fi greu de menţinut.
În plus, în loc să “influenţeze valurile de migranţi”, Bruxelles-ul ar trebui să implementeze programe de securitate, de dezvoltare economică şi de sănătate în Orientul Mijlociu şi Africa. De asemenea, ar trebui să sprijine ţările africane pentru protejarea graniţelor lor din sud, a explicat Szijjártó.
“Dacă Uniunea Europeană nu reuşeşte să facă acest lucru, dacă continuăm cu politica din ultimii ani în ce priveşte Orientului Mijlociu şi Africa, atunci vor exista riscuri suplimentare de securitate pentru UE”, a mai afirmat politicianul de la Budapesta.
Acesta a mai adăugat că, în pofida unor clişee de comunicare contradictorii acestora, Comisia Europeană continuă să urmeze o politică pro-migraţie.