Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a fost ales ca membru al Academiei Franceze la sfârșitul lunii noiembrie, deși, cu cei 85 de ani ai săi, depășește vârsta limită de 75 de ani prevăzută în statutul prestigioasei instituții. În plus, mai multe cadre universitare au denunțat hotărârea, pe motiv că scriitorul peruano-spaniol l-a susținut pe candidatul de extremă dreapta la alegerile prezidențiale din Chile, scrie site-ul France24 conform RFI.
În timpul unui recent interviu prin videoconferință cu José Antonio Kast, candidatul de extremă dreapta care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Chile, scriitorul a surprins pe toată lumea în clipa în care i-a oferit explicit sprijinul.
„Ceea ce se întâmplă în Chile este absolut fundamental pentru toată America Latină”, susține Mario Vargas Llosa, conform site-ului ActuaLitté. ,,Ochii Americii Latine sunt ațintiți asupra Chile. Nu există altă alternativă …”, a spus noul academician, care crede că victoria lui José Antonio Kast ar permite țării ,,să arate ce presupun orientarea de centru-dreapta, libertatea, sprijinul pentru antreprenori, deschiderea către investiții străine”.
Într-o rubrică publicată pe 8 decembrie în ziarul Libération, mai mulți profesori și cercetători universitari francezi și străini au denunțat comiterea unei ,,erori” prin această decizie: ,,Poate că Academia a considerat că scriitorul peruan întruchipează idealul scriitorului devotat din vremea Iluminismului, dar această hotărâre pune serioase probleme etice…Ne exprimăm uimirea față de această decizie și ne gândim că poate concetățenii noștri nu sunt la curent cu unele detalii ale situației politice din America de Sud, un continent în care suntem specializați, prin prisma disciplinelor pe care le predăm”, subliniază semnatarii, între care și lingvistul César Itier, geograful Évelyne Mesclier și antropologul Valérie Robin Azevedo.
Autorii apelului au reamintit angajamentele anterioare ale scriitorului, în special față de președintele columbian Ivan Duque, care a pus capăt acordurilor de pace semnate în 2016 între guvern și armata rebelă din Columbia (FARC), față de candidatul populist la alegerile prezidențiale din Peru, Keiko Fujimori, fiica fostului dictator Alberto Fujimori și amintesc de promisiunea sa din 1995 „de a îngropa trecutul” în Argentina, cu referire la crimele comise în timpul dictaturii militare.