de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat ieri că în septembrie vor fi înmânate titularilor primele buletine de identitate în noul format, electronic, în care termenul de ”sex” va fi înlocuit de ”gen”, Ministrul nu a suflat, însă, un cuvînt despre faptul că noile acte de identitate vor fi ilegale, în condițiile în care vechea legislație vorbește strict despre ”sex”, iar ea nu a fost modificată. Și nici despre ce consecințe reale ar putea avea ”mica” modificare.
Referitor la discuțiile privitoare la sexul/genul posesorului, Bode a anunțat ieri că s-a optat pentru varianta ”gen”. ”Am avut aceste discuții din noiembrie 2020 până în martie 2021 și de comun acord am agreat că în traducerea regulamentului european «gender» înseamnă «gen», dar, ca să nu avem absolut nici o discuție pe această temă, am scris în HG că în România prin «gen» se înțelege «masculin» și «feminin» ”.
Ministrul se referă la HG 295/2021 a guvernului Cîțu, care reglementează noile cărți de identitate, menite să le înlocuiască, treptate, pe toate cele actuale.
Numai că Bode nu a explicat un amănunt: cum poate o Hotărîre de Guvern să bată o ordonanță de urgență, cu nr 97/2005, cea privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români indiferent de formă?
Respectiva OUG, devenită legea 290/2005, prevede clar:
”Datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă sunt:
a) numele și prenumele titularului;
b) sexul;”
Mai prevede, de asemenea, că:
”Articolul 19
(1) Serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor eliberează un nou act de identitate în următoarele cazuri:
i) în cazul schimbării sexului;”
Nimic despre ”gen”.
Încă mai ciudat, și în HG-ul lui Cîțu din martie se vorbește tot de sex:
”Cartea de identitate se emite în sistem informatizat și cuprinde următoarele elemente:
k) sexul;”
”Cartea de identitate simplă conține date și informații, înscrise pe față și pe verso, astfel:
e) sexul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);”
De asemenea, și în Normele metodologice din 10 martie 2021 de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 tot despre sex se vorbește, peste tot. Iar modelul grafic de carte de identitate prezentat acolo are rubrica ”sex” și nu ”gen”. Pe 6 august, cetățenii primeau asigurări că noile cărți de identitate vor avea rubrica sex și nu gen. Ieri, am aflat că s-a schimbat schimbarea.
Pentru ca noile buletine să fie conforme cu legea, e obligatoriu să fie modificată OUG 97/2005 (legea 290).
Dacă Regulamentul UE 1157/2019 ar impune obligativitatea înlocuirii sexului cu genul s-ar putea invoca prevalența acestuia asupra legislației autohtone, dar nu o face.
”Statele membre ar trebui să poată decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența prezentului regulament. Dacă un stat membru menționează sexul unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X (nespecificat n.n.)” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv”se arată în regulamentul european.
Potrivit OMS, sexul ține strict de identitatea biologică a unei ființe, asociat fiind cu caracteristici fizice și fiziologice, inclusiv cromozomi, expresia genelor, nivelurile și funcțiile hormonilor sau anatomia reproductivă. Genul, pe de altă parte, reprezintă mai degrabă identitatea socială și ține adesea de felul cum oamenii se percep pe ei înșiși. O identitate care se poate schimba în timp fără operație, precum în cazul sexului.
Una peste alta, sexul și genul nu sunt noțiuni interschimbabile, cum par să considere autoritățile de la noi, trecînd pe acte gen în loc de sex ca și cum ar fi tanda pe manda. Oricum ar fi, e ridicol să scrii gen în loc de sex în buletin, dar să sugerezi din vîrful buzelor că precizările ținînd de gen, ”masculin” ori ”feminin”, reprezintă sexul biologic și nu cel asumat social.
Legislația de la noi prevede, din 2005, că o persoană care își schimbă sexul poate cere înlocuirea buletinului. Dar sexul biologic se schimbă doar prin operații chirurgicale.
Genul, în schimb, e o chestie de percepție individuală și se poate schimba, teoretic, de nenumărate ori.
În baza noilor denumiri de rubrică introduse de MAI o persoană se va putea duce trimestrial, să zicem, să ceară buletin cu alt gen, pentru că are o identitate fluctuantă.
O asemenea modificare nu poate fi făcută, în opinia noastră, în absența unor modificări ale legislației actuale, în care să se vorbească explicit despre diferența acceptată între noțiuni precum ”sex” sau ”gen”. Să luăm un exemplu la întîmplare: în legislația privind documentele electronice de identitate, statul australian explică în clar că prin termenul ”gender” înțelege identitatea socială și nu biologică a individului și face trimitere limpede la normele guvernamentale privind deosebirile dintre sex și gen.
O etapă peste care guvernul României, însă, sare cu grație.
De ce?
Pentru că niciun guvernant actual, cu precădere liberalii și udemeriștii, nu au curajul de a lua taurul de coarne și de a declara, public și oficial, că în buletin, în brava lume nouă, e firesc să declari sexul în funcție de ceea ce simți ori cum vrei să fii perceput de alții și nu în funcție de ceea ce ai între picioare. Poate așa o fi corect, nu comentăm acest aspect.
Așa că s-a ales, la noi, cale tradițional mioritică: modificări legislative confuze, discrete și explicate în doi peri.
- Advertisement -