spot_img
11.1 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăALEGERI 2020Cum pune mâna Ungaria pe o stațiune turistică și un Castel în...

Cum pune mâna Ungaria pe o stațiune turistică și un Castel în stil baroc din 1750

-

Orașul Săcueni din județul Bihor a obținut luna trecută statutul de stațiune turistică datorită celor două atracții locale principale: ștrandul cu ape termale și Castelul Stubenberg. Titlul, însă, nu va folosi la nimic: ștrandul aparține de câțiva ani unei ONG finanțate de statul maghiar, care se pregătește ca în curând să devină și proprietara castelului, transmite Bihoreanul.

- Reclama -

BIHOREANUL a descoperit că tranzacția este un tun pregătit sub oblăduirea primarului Béres Csaba, fost asociat, împreună cu șoferul său, într-o firmă care a făcut afaceri cu Fundația, primind de la aceasta, gratis, administrarea… ștrandului.

- Advertisement -

Aleșii care formează opoziția din Consiliul Local Săcueni sunt revoltați. Marți, 27 aprilie, cu doar o jumătate de oră înainte să înceapă reuniunea Consiliului, desfășurată online, s-au trezit cu un proiect de Hotărâre inițiat de primarul Béres Csaba, pentru vânzarea ultimei proprietăți importante a orașului: Castelul Stubenberg.

„La ora 14.30 era convocată ședința Comisiei Buget-Finanțe, iar la 15.00, plenul. La ora 14.23 am primit pe e-mail proiectul de HCL prin care castelul va fi vândut. Teoretic, prin licitație deschisă, practic câștigătorul este deja cunoscut”, a povestit BIHOREANULUI Cristina Duță, unul dintre cei trei consilieri PSD care, împreună cu doi reprezentanți PNL și cu un independent, alcătuiesc opoziția locală.

- Advertisement -

„E inadmisibil ca demersul, cu o documentație de zeci de pagini primită cu 30 de minute înaintea ședinței, să fie făcut fără ca aleșii cetățenilor să poată studia materialul, deși miza este patrimoniul orașului”, spune consilierul. În final, însă, cei 11 reprezentanți UDMR și – neașteptat – cei doi ai PNL au votat cu majoritate de două treimi propunerea primarului. „Abia după ședință am putut citi tot materialul deja adoptat”, spune Duță.

Clasat ca monument istoric, conacul e compus dintr-o clădire de 794 metri pătrați construită în stil baroc în anii 1750-1760 de contele Dietrichstein János, în 1830 ajungând în proprietatea baronului Felix Stubenberg, iar în 1906 fiindu-i adăugată încă o clădire de 587 mp. După 1921, domeniul a intrat în proprietatea statului român, care a despăgubit proprietarii și i-a dat destinație școlară, păstrată până în 2008, ultimul an în care aici a funcționat Liceul Agricol Săcueni, cu 200 de elevi.

În 2010, la propunerea edilului UDMR Béres Csaba, castelul și parcul aferent, de peste 2 hectare, au fost date în folosință gratuită pe 49 de ani Fundației Sf. Francisc din Deva. Înființată în 1995 de călugărul franciscan Bőjte Csaba, organizația are ca obiect de activitate ajutorarea copiilor săraci, la Săcueni având în grijă 15 copii cazați într-o „casă de tip familial”, unde li se oferă o masă caldă și altor 30 de copii din zonă. Doar două condiții i-au fost impuse ONG-ului: să nu-și schimbe activitatea și să renoveze clădirile.

Primăria vrea acum ca Fundația să devină proprietară, punându-i aceleași condiții, adică să reabiliteze castelul și să nu-și schimbe obiectul de activitate timp de 20 de ani, iar în plus să lase parcul deschis publicului, să ofere imobilul pentru cel puțin patru evenimente pe an și, în cazul revânzării, orașul să aibă drept de preemțiune.

Potrivit HCL, castelul va fi vândut prin licitație în plic sigilat, pentru cel puțin 3,654 milioane lei fără TVA. Un „studiu de oportunitate” întocmit de primar, parte integrantă a Hotărârii, afirmă că după vânzare imobilul va fi „utilizat la un nivel superior” deoarece cumpărătorul îl va exploata „ca un bun gospodar”, Primăria fiind interesată în schimb să încaseze banii de la acesta sub motiv că nu are fonduri să-l reabiliteze, semn că a ignorat accesarea unor fonduri UE.

Că viitorul cumpărător e deja stabilit o arată condițiile de eligibilitate din caietul de sarcini: participanții la licitație trebuie nu doar să fie la zi cu plata taxelor și impozitelor, ci și să dețină „certificat de acreditare ca furnizor de servicii sociale de cel puțin 10 ani și să furnizeze servicii sociale în minimum 5 locații la nivel național”. Or, ați ghicit, singura entitate care îndeplinește condițiile este Fundația Sf. Francisc, care, conform propriului site, www.magnificat.ro, deține „peste 80 de centre” în care sunt cazați 1.300 de minori, și e finanțată, printr-o fundație interpusă, de statul ungar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img