În timp ce Ambasada României din Beijing se îneacă în refularea propriului sistem de canalizare, în timp ce locuințele din ambasadă se prăbușesc, iar cei trimiși în misiune și familiile acestora, între care se regăsesc și minori, îngheață de frig în apartamente și birouri, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) continuă să plătească lunar 12.000 USD pentru rezidența separată a Ambasadorului Vasilică Constantinescu, scrie jurnalistul Dan Tomozei din Beijing pe site-ul său.
CE SUSȚINE DAN TOMOZEI:
Valoarea totală plătită de MAE până acum este de aproximativ 720.000 USD, în condițiile în care actuala rezidență a fost închiriată din anul 2018.
Sunt 720.000 USD aruncați din bugetul țării pentru un diplomat care a contribuit masiv la punerea pe butuci a relațiilor diplomatice și economice România-China, în mandatul căruia Ambasada României a devenit o ruină, iar echipa diplomatică o umbră chiar și a perioadei în care a preluat mandatul.
Am cerut în mod oficial, atât MAE cât și ORNISS, să transmită dacă Ambasadorului Vasilică Constantinescu i-a fost retras Certificatul ORNISS, ca urmare a deselor abateri de conduită, culminate cu incidentul rutier din primăvara anului 2020, soldat cu distrugere de bunuri, fugă de la locul accidentul și refugierea în zona protejată a rezidenței diplomatice, fapte urmate de repararea în clandestinitate a mașinii diplomatice. Au trecut doi ani și jumătate de atunci, iar MAE pare că a concluzionat că un ambasador mai competent, decent și moral, nu există la București. (…)
După ce, în luna Mai 2020, am sesizat public faptele în recidivă în care a fost implicat Ambasadorul Vasilică Constantinescu, presa de la București a preluat subiectul, solicitând explicații. Într-un comunicat emis la acel moment, MAE arăta:
„Cu privire la informațiile apărute în mass-media referitoare la implicarea ambasadorului României la Beijing într-un accident de circulație, fără victime, MAE precizează că situația semnalată face deja obiectul unor cercetări în curs, aspectele în cauză fiind tratate cu maximă seriozitate. În acest moment al cercetărilor, nu pot fi oferite informații suplimentare” – MAE (…)
Am arătat și cu alte ocazii că, la Beijing, Președinția României și Ministerul român al Afacerilor Externe tolerează și mențin în funcție un Ambasador lipsit de minimă diplomație, un individ care excelează prin brutalitatea și modul abuziv cu care a tratat și continuă să își tratează colegii aflați în misiune diplomatică, culturală sau administrativă.
Nu mă feresc de cuvinte, motiv pentru care repet că este inacceptabil pentru o țară pretins democrată ca un ambasador, un diplomat, să se exprime și comporte permanent cu atitudinea unui proprietar de vite. Asta se cunoaște la București, pentru că majoritatea celor care au plecat de la post, nu doar din Beijing, au reclamat comportamentul abuziv al lui Vasilică Constantinescu. (…)
MAE prelungește mandatul lui Vasilică Constantinescu. De ce?
O explicație ar fi că, sub ministrul Bogdan Aurescu, diplomația română a încăput pe mâna unor imbecili, pe mâna unor trădători ale intereselor României, iar Vasilică Constantinescu își îndeplinește cu succes misiunea de a demola relația cu China.
O altă explicație ar fi că, în ministerul condus de Bogdan Aurescu, toate informările și informațiile publice sunt blocate, iar indivizi de nivelul lui Vasilică Constantinescu sunt protejați, sunt menajați, din considerente de servicii … multiple.
A fost întrebat Vasilică Constantinescu despre extragerea din Ambasada României din Beijing a bunurilor de patrimoniu, fără procedurile legale și aprobările prealabile, obligatorii? A interesat pe cineva din centrala MAE că Ambasada din Beijing și bunurile de aici au devenit proprietatea personală a celui trimis șef de misiune? Evident, nu. Altfel, după concediul din luna August a.c., Constantinescu nu ar mai fi revenit la post beneficiind de o nouă prelungire, iar MAE nu ar mai fi plătit aproape 15.000 USD pentru biletele de avion România-China, ale întregii familii. (…)
Cât mai continuăm așa?
Sunt întrebări la care președintele Iohannis și ministrul Aurescu sigur nu au răspuns, pentru că în mod cert nu le pasă de relația cu China.
Totuși, tot ce se demolează de ani de zile, va trebui reconstruit și va fi extrem de dificil să reclădești încrederea și prietenia călcate în picioare, duse la pragul sfidării! România, în mandatul Ambasadorului Vasilică Constantinescu, nu doar că a ajuns să fie reprezentată execrabil, dar este și singura țară din lume care a celebrat căderea comunismului, în cadrul unei recepții oficial organizate în 2019.
Cât mai continuăm cu interdicția impusă reprezentanților diplomatici, consulari și economici de a participa la evenimentele cu caracter național sau internațional organizate în China, interdicție aplicată abuziv de Vasilică Constantinescu? Cum își pot îndeplini misiunea trimișii României în China dacă sunt consemnați în birouri și obligați să suporte permanente și interminabile solicitări și atitudini fără legătură cu misiunea pentru care au fost trimiși la post? (…)
De dincolo de Marele Zid …
… sunt în situația de a nu putea scrie public ce reacții primesc din parte prietenilor chinezi, din diferite medii de importanță în cadrul relațiilor bilaterale România-China. Nu este onest și corect să fac asta, pentru că oricum imaginea noastră aici este conturată deja în tușe extrem de dure, răbdarea chinezilor fiind pusă la grea încercare.
Totuși, la Beijing și în întreaga R.P. Chineză memoria prieteniei și bunelor relații este încă păstrată, cultivată, este încă vie, poate fi promovată și fructificată în beneficiul reciproc. Însă, pentru asta, este nevoie minimă decență, de reținere, de punerea sub control a gesturilor de sfidare și nejustificată superioritate.
Nu este târziu ca România, în relația cu China, să se trezească, să facă ordine, să revină la decență. Pentru că, în lumea ancorată la realitate, respect și interesele oneste, România are o sumedenie de parteneri strategici, dar tot mai puțini prieteni.