Compania de stat Hidroelectrica a plătit, în noiembrie, un onorariu de 15.790 de lei casei de avocatură Biriş Goran, al cărei asociat este Gabriel Biriş, acum secretar de stat la Finanţe. Suma a fost plătită pentru reprezentarea companiei Hidroelectrica într-un litigiu cu ANAF, potrivit raportului din noiembrie 2015 al administatorului judiciar Euro Insol. Contractul cu Goran Biriş a fost semnat în august 2014.Suma este doar o tranşă, dintr-un contract mai mare, pe care Hidroelectrica i-a plătit-o lui Biriş în contul unui contract vechi de un pentru reprezentare într-un litigiu cu Fiscul, scrie economica.net
Dimensiunea întregului contract şi speţa exactă nu a putut fi dezvăluită de Remus Borza. „Avem zeci de litigii, lucrăm cu 30 de case de avocatură, chiar nu mai ştiu”, ne-a spus Borza.
Recent presa a arătat că secretul de stat în ministerul de Finanţe, fost expert fiscal, are o participaţie de 25% la firmă întregistrată în Cipru, Fusilier Ltd. După publicarea textului, Biriș a declarat că şi-a plătit întotdeauna toate taxele şi că nu a lucrat cu statul.
“Nu este singura deţinere pe care am avut-o sau o am în străinatate, iar acest lucru nu este nici ilegal şi nici imoral. Toate veniturile mele până acum au fost obţinute şi au fost impozitate în România. Şi nu au fost deloc puţine! Mai mult, nu am obţinut niciodata salariul pe micro, nu am fentat nici un fel de impozit sau contribuţii. Am plătit CASS inclusiv în vremea când mai nimeni nu plătea…În plus, ca avocat mi-am câştigat veniturile exclusiv în mediul concurenţial (mediu nu chiar usor, concurenţii fiind extrem de puternici), nu am lucrat cu statul/firme de stat şi am lucrat extrem de puţin (sub 2% din venituri în ultimii 10 ani) pentru firme private în legătură cu contracte publice. Restul exclusiv pentru clienţi privati în contracte cu statul sau in litigii cu statul…” a mai spus secretarul de stat.
Anterior acestei dezvăluiri, Biriş a făcut nişte declaraţii puţin măgulitoare la adresa celor care nu obţin niciun venit, dar vor fi obligaţi să contribuţia la sănătate.
„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a spus Biriş.