spot_img
36 C
București
marți, august 9, 2022
AcasăAnalize300.000 de ingineri au părăsit România după 1990

300.000 de ingineri au părăsit România după 1990

-

România se confruntă cu o mare criză de ingineri, iar după 1990 peste 300.000 au plecat în străinătate, existând chiar promoţii întregi de absolvenţi care au plecat, a declarat, joi, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu.

- Reclama -

„Vorbim în special în ultimii ani din cei 27 care au trecut de la Revoluţie. Ingineri au plecat, în primul rând, în special în primii ani de la Revoluţie, atunci când economia românească a căzut, inginerii bine pregătiţi au plecat în străinătate. Pe de altă parte, sunt generaţii întregi de ingineri care, la absolvire, au plecat în străinătate. La Facultatea de Automatică şi Calculatoare, în anul 1999 au rămas în ţară cinci oameni din 250. În 2000 au rămas în ţară şapte oameni, în 2001 – un număr de 11 oameni au rămas în ţară. Generaţii întregi au plecat în străinătate. Nu doar de la Automatică şi Calculatoare”, a explicat Costoiu.

El a adăugat că, după modificarea Codului fiscal, exodul a scăzut în acest domeniu, la 18-20 la sută.

„Este o criză majoră de ingineri pentru că generaţii întregi au plecat. Mulţi dintre cei care încep facultatea nu o mai termină pentru că se angajează încă din anul doi sau trei şi vin după câteva generaţii că le trebuie diploma. Unii dintre ei nu sunt interesaţi nici măcar de scutirea de impozit pentru că salariile sunt foarte mari. Şi pentru un tânăr care primeşte 1.500 de euro, când se angajează, pentru că ştie să facă foarte multe lucruri, nu-l mai interesează că nu mai plăteşte 16 la sută, că pentru el oricum sunt foarte mulţi bani faţă de aşteptările lui de moment. El se întoarce după ce îşi face o familie, vine să termine şcoala pentru că are nevoie de diplomă, care să îl scutească de impozit, pentru că banii contează şi valoarea banului este alta”, a mai spus rectorul UPB.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...