0

O echipă internațională de cercetare, condusă de oameni de știință din cadrul Institutului de Chimie al Academiei Chineze de Științe, a dezvoltat un nou tip de celulă solară cu eficiență ridicată de conversie.

Celula solară perovskit-organică poate atinge o eficiență de conversie fotoelectrică de 26,4 la sută – cea mai ridicată eficiență obținută până în prezent pentru acest tip de celule solare, potrivit lui Li Yongfang, academician și cercetător în cadrul institutului.

Celulele solare pe bază de perovskit și cele organice reprezintă următoarea generație de celule solare. Spre deosebire de celulele solare pe bază de siliciu cristalin, care sunt în prezent utilizate pe scară largă, acestea prezintă avantaje precum simplitatea procesului de producție, greutatea redusă și capacitatea de a fi produse sub formă de dispozitive flexibile.

Aceste caracteristici prezintă perspective semnificative de aplicare în domenii precum energia portabilă, fotovoltaicele integrate în clădiri și fotovoltaicele destinate utilizării în interior.

Noul tip de celulă solară utilizează materiale pe bază de perovskit cu un interval de bandă larg, pentru a absorbi lumina solară cu lungime de undă scurtă, precum și un strat organic activ cu un interval de bandă îngust, pentru a absorbi lumina solară cu lungime de undă lungă din spectrul infraroșu apropiat, a explicat Li.

Cercetătorul a adăugat că această combinație extinde semnificativ spectrul solar utilizabil și sporește în mod eficient randamentul conversiei energetice a dispozitivului.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Ad

Exit mobile version