spot_img
1.1 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizePacepa, omul care a fost în anturajul fraţilor Castro: Droguri, vodkcă, Golful...

Pacepa, omul care a fost în anturajul fraţilor Castro: Droguri, vodkcă, Golful Porcilor, Alfa Romeo şi aventurile la Bucureşti

-

- Reclama -

Intr-un articol despre Raul Castro, aparut in National Review in 2006, generalul Ion Mihai Pacepa fostul sef al Directiei de Informatii Externe in perioada regimului lui Ceausescu, relata despre firea, obiceiurile si comploturile pe care fratele lui Castro le punea la cale in lumea comunista.

- Reclama -

“Fidel Castro s-ar putea sa fie pe patul de moarte. Sau, pur si simplu, sa fi murit. Din nefericire, in tarile comuniste latine, tiranii vin la pachet – cumperi unul, iar pe celalalt il ai gratis”, scrie Pacepa, mentionind in inceputul articolului sau, ca dupa moartea lui Fidel, “tiranul” ramas va fi fratele Raul.

- Advertisement -

Vinatoare, pescuit, tiruri si Alfa Romeo

Despre Raul, fostul sef al informatiilor externe scrie ca il cunoaste indeaproape, datorita intrevederilor dese pe care le avea cu acesta, pe de o parte si datorita apropierii ideologice dintre regimurile din Cuba si Romania, iar pe de alta datorita faptului ca atit Pacepa cit si Raul aveau functii de virf in serviciile de informatii, Raul coordonind Direccion General de Inteligencia, sau DGI.

- Advertisement -

castroc4“De fiecare data cind nu era la Havana sau la Moscova, era la Bucuresti. Am lucrat, am discutat, am pescuit si am facut scufundari impreuna. Ne-am luat la intrecere in poligon, era un tragator excelent. Am facut curse cu cele doua masini ale noastre, Alfa Romeo identice. Niciodata n-am vazut in el ceva care sa sugereze ca ar avea vreodata de gind sa democratizeze Cuba”

Crudul “tar” cubanez fara coroana

Pacepa il percepe pe Raul ca pe un personaj egomaniac care era deseori apropiat al paharului: “Raul era mereu sub o influenta: fie a alcoolului, fie a egomaniei”. Mai departe, generalul roman scrie: “Raul era tarul neincoronat al Cubei – titlul sau oficial era cel de “Maximum General”. Fidel tinea discursuri, ore in sir.

fidel-and-raul-castro-1977Raul conducea economia cubaneza, politica externa, comertul exterior, sistemul de justitie, penitenciarele, turismul – chiar si hotelurile si plajele”.

In continuarea articolului, Pacepa il vede pe Raul ca fiind cel care a condus cea mai criminala institutie a comunismului cubanez: politia politica: “A fost cel care a pus la cale si a savirsit omorurile si terorizarea a mii de cubanezi, iar aici, in opinia mea, nu e nici un dubiu ca va tine cu dintii de putere”

“Orizonturi cubaneze” la Moscova

Intilnirea lui Pacepa cu Raul a fost “pregatita” intr-o mare masura si de informatiile pe care Nikita Hrusciov si arhitectul serviciilor de securitate in Romania, generalul rus Aleksandr Sakarovsky I le-au furnizat directorului DIE de atunci.

Pacepa explica faptul ca vizita de sase zile din 1959 a lui Hrusciov, in Romania, a fost de fapt un lobby pe linga Gheorghe Gheorghiu-Dej “pentru a discuta revolutia cubaneza in desfasurare, Dej fiind singurul tiran comunist care conducea o tara latina”.

raularmata
Mai departe, Pacepa noteaza ca Hrusciov nu avea incredere in Fidel, considerindu-l un ratacit de pe caile Marxismului si “un aventurier periculos”. In mod natural, scrie fostul sef al DIE, “Hrusciov avea incredere insa in Raul. Dupa relatarile lui Sakarovsky, care il adusese in secret pe Raul la Moscova, pe la mijlocul anilor ’50, fusese dragoste la prima vedere.

Atit Nikita cit si Raul adorau vodka. Amandoi erau fascinatI de marxism. Amindoi detestau religia, scoala si disciplina. Se considerau expertI militari. Ambii erau obsedatI de spionaj si contraspionaj. Si amindorura le placea sa doarma incaltatI”.

raultinar
Aceasta relatie de mare prietenie, crede Pacepa, citind informatii de la Sakarovsky, l-a determinat pe Hrusciov sa participe activ in revolutia cubaneza.

Oamenii lui Raul de la Kremlin

Raul a beneficiat, de pe urma relatiei speciale cu Hrusciov de ajutor pe masura. Pacepa relateaza despre faptul ca cel mai bun expert pe probleme ale Americii Latine din Serviciul Sovietic de Informatii Externe (Pervoye Glavnoye Upravleniye PGU), Nikolay Leonov, a fost desemnat consilier al lui Raul.

Leonov a fost cel care, dupa ce i-a aratat lui Raul planurile Washingtonului de transferuri de arme si suport logistic pentru regimul lui Fulgencio Batista, l-a sfatuit, in conformitate cu relatarile lui Pacepa, sa ia ostatici americani pentru a forta gaderea guvernului Batista.

raul-castro-bvanner
Dupa fuga lui Batista si instaurarea la putere a fratilor Castro, “Raul a organizat executia a sute de oficiali din politie si armata ai regimului Batista. Prizonierii au fost impuscatI si cadavrele ingropate in gropi comune linga Santiago de Cuba”.

Raul vinovat pentru Golful Porcilor

Pacepa mai povesteste cum, in urma numirii ca ambasador de catre Hrusciov a lui Aleksandr Sitov, consilierul KGB pentru Cuba, cel care l-a ajutat pe Raul sa edifice servicii secrete pe modelul de la Kremlin, sovieticii au inceput sa amplaseze rachete in bazele militare cubaneze.

“Hrusciov, Sikov si Raul – nu Fidel – au impins lumea in pragul razboiului nuclear”, scrie Pacepa, referindu-se la criza cunoscuta in istorie ca “Golful Porcilor”, cind americanii au fos la un pas de a declara razboi URSS datorita amenintarii pe care o reprezentau rachetele sovietice pe teritoriul cubanez.

Drogurile care submineaza imperialismul

In timpul vizitei pe care Ceausescu a facut-o la Havana, in 1972, Pacepa relateaza despre un plan socant al lui Fidel si Raul, prezentat dictatorului roman: “In timpul vizitei, cei doi frati Castro au pus bazele unei cooperari intre cele doua partI referitoare la droguri. Vroiau sa inunde lumea cu droguri.«Drogurile pot face mult mai mult rau imperialismului decit armele nucleare», a profetit Fidel. «Drogurile vor eroda capitalismul din interior», a aprobat si Raul”.

castroc102

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img