Călin Ungur, consilier de stat la Cancelaria premierului Dacian Cioloș, a susținut luni seară la o dezbatere organizată de Fundația Marea Neagră că țara noastră este prea puțin prezentată în plan extern și că nu există un pion central în statul român care să-și asume responsabilitatea soluțiilor, făcând trimitere la faptul că politica externă este atributul președintelui României.
Declarațiile consilierului lui Cioloș au fost făcute în prezența lui Dan Mihalache, șeful Cancelariei Prezidențiale, care a avut și o replică.
„Lipsește acel pion central care să-și asume responsabilitatea soluțiilor. Faptul că fiecare își face treaba nu este suficient, este important ca procedura să nu împartă rezultatul. Adică dacă a făcut conform procedurii un lucru și nu am ajuns la un rezultat, nu putem să spunem la sfârșitul zilei că ne-am atins obiectivele. Important este să putem să împingem lucrurile mai departe și este important să putem să avem capacitatea să anticipăm unde vrem să fim peste cinci ani”, a declarat consilierul de stat.
„Mi se pare că România este mult prea puțin prezentată în dezbaterile publice europene, transatlantice, la Washington vizavi de ceea ce ne îngrijorează. Unu — este să spui cu voce tare care sunt îngrijorările tale și doi — trebuie să oferi și un mod de acțiune. (…) Cred că este important nu numai să spunem ce ne doare, avem o analiză foarte pertinentă vizavi de valoarea strategică a Mării Negre, este corectă și partenerii noștri o recunosc, avem o analiză vizavi de resursele de securitate (…), dar ne trebuie și fapte”, a arătat Ungur.
Prezent la dezbatere, secretarul de stat în MAE Daniel Ioniță a afirmat că țara noastră trebuie să aibă o agendă ambițioasă la summitul NATO care va avea loc în această vară la Varșovia.
„La summitul de la Varșovia cred că România va trebui să vină cu o agendă mai ambițioasă (…) și cu soluții care să fie valabile nu mâine, ci și pentru perioada următoare și care să răspundă nevoii de adaptare pe termen lung a Alianței”, a opinat Ioniță.
Șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, care a încercat să replice: „Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm și să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă și lipsită de imaginație este politica externă a României (…). Până la urmă, riscăm să părem noi înșine mai, iertați-mi cuvântul neacademic, proști decât suntem. Dacă ne uităm la ultimul an (…), nu cred neapărat că România nu a făcut mutările cele mai bune și cele mai inspirate și nu a câștigat, inclusiv în rândul partenerilor transatlantici și europeni, ideea, imaginea unei țări pe care se poate conta”.