spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
Acasăhighlight#Brexit: România tace, Varșovia cere GARANȚII pentru salariații polonezi din UK

#Brexit: România tace, Varșovia cere GARANȚII pentru salariații polonezi din UK

-

Premierul polonez Beata Szydlo a calificat vineri ca fiind ‘în general acceptabil’ compromisul discutat în prezent pentru a evita ieșirea Marii Britanii din UE, însă a insistat asupra ‘respectării’ drepturilor salariaților polonezi din Marea Britanie, informează AFP.

- Reclama -

România nu are încă o poziție clară pe acest  subiect care va fi discutat săptămâna viitoare la Consiliul European, dar analiștii sugerează că Bucureștiul nu este de acord cu poziția țărilor din grupul de la Vișegrad care insistă pe respectarea drepturilor cetățenilor lor care muncesc în UK.

- Advertisement -

CITIȚI ȘI:Deutsche Welle: România, spărgătoare de grevă în #Brexit

‘Pentru noi este cu precădere important ca totul să fie făcut în așa fel ca polonezii care lucrează în Marea Britanie să fie de asemenea respectați și să primească garanții’, a declarat premierul polonez pentru presă, după întrevederea avută la Berlin cu Angela Merkel, transmite Agerpres.

- Advertisement -

La rândul său, cancelarul federal a declarat că cele două țări au convenit ‘să facă tot ce este posibil pentru a menține Marea Britanie în UE, respectând în același timp principiile fundamentale ale UE, printre care libera circulație’ a persoanelor.

Mai mult de un milion de polonezi trăiesc astăzi în Marea Britanie, iar Varșovia se teme că acest compromis, analizat în prezent, îi va afecta cetățenii.

Premierul britanic David Cameron dorește să limiteze ajutoarele sociale pentru muncitorii din alte țări ale UE angajați în Marea Britanie, pentru a le putea recomanda concetățenilor să voteze, în cadrul unui referendum, în favoarea menținerii țării în UE.

O asemenea posibilitate este schițată în propunerile UE pentru evitarea unui ‘Brexit’, o ieșire a Marii Britanii din blocul european al celor 28 de țări. Textul prevede de asemenea ‘o frână de urgență’ pentru ca Londra să poată suprima ajutoarele sociale timp de patru ani acordate muncitorilor intraeuropeni, dacă va estima că sistemul său de securitate socială este în pericol.

Perioada în timpul căreia Marea Britanie va fi autorizată să pună în funcțiune restricțiile în materie de ajutoare sociale se numără printre prevederile delicate asupra cărora șefii de stat și de guvern din UE vor încerca să ajungă la un acord în timpul summitului de săptămâna viitoare de la Bruxelles.

În cadrul activităților pregătitoare pentru acest summit, Cameron urmează să aibă vineri seara o întrevedere cu Angela Merkel la Hamburg (nord), în timpul căreia el va rosti și un discurs.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img