spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăcoronavirusZona euro a convenit un plan de susținere de 500 miliarde euro....

Zona euro a convenit un plan de susținere de 500 miliarde euro. Pentru țările non euro, printre care și România, nici un plan

-

Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord, joi seară, privind un plan de susţinere de 500 de miliarde de euro, transmit Reuters şi AFP, transmite Agerpres.

- Reclama -

19 din cele 27 state din UE formează zona euro. Europa de Est, printre care și România, nu face parte din zona euro.

- Advertisement -

Cele 19 țări membre sunt: AustriaBelgiaCipruFinlandaEstoniaFranțaGermaniaGreciaIrlandaItaliaLetoniaLituaniaLuxemburgMaltaOlandaPortugaliaSpaniaSloveniaSlovacia. Pe lângă acestea, 4 „micro-state”, prin acordurile monetare încheiate cu vecinii lor, sunt și ele atașate la zona euroAndorraMonacoSan Marino și Vatican.

Franţa, Germania, Italia, Olanda şi Spania au ajuns joi seară la un acord asupra unui plan de sprijinire de 500 de miliarde de euro propus pentru a face faţă consecinţelor economice ale crizei coronaviruslui în zona euro, potrivit mai multor surse diplomatice.

- Advertisement -

Cele cinci ţări au ajuns la o înţelege în special asupra condiţiilor de acces la liniile de credit ale Mecanismului de Stabilitate European (MSE), Olanda renunţând aparent la impunerea unor criterii economice specifice.

„Reuniunea s-a încheiat în aplauzele miniştrilor”, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedintelui Eurogrupului.

Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a salutat un „acord excelent” incluzând „500 de miliarde de euro disponibili imediat” şi „un viitor fond de relansare”

CE SPUNE RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

Acordul găsit între Olanda, Franța, Germania si Portugalia – cea care deține și președinția Eurogrupului – și validat apoi de celelalte țări include un fond de 540 de miliarde de euro disponibil imediat și posibilitatea unui fond de relansare economică viitoare.

Mecanismul European de Stabilitate (fondul de salvare al zonei euro)va integra o linie de credit consolidată de pâna la 240 de miliarde de euro, ea s-ar putea ridica pâna la 2% din PIB țării care face cererea de credit. Italia a obținut o flexibilizare a condițiilor în care aceste împrumuturi se vor face, deși Olanda insistase ca reforme structurale să fie întreprinse de țările care solicită ajutor. 

Instrument numit SURE propus de Comisia Europeană a fost aprobat de miniștrii, el va fi dotat cu pâna la 100 de miliarde de euro și va permite pe termen scurt crearea unui fond de șomaj și păstrarea parțială a locurilor de muncă. Acest fond ar putea fi folosit pentru împrumuturi, cu dobânzi preferențiale, statelor care fac cererea. 

Iar Banca Europeană de Investiții(BEI) va putea împrumuta pâna la 200 de miliarde de euro tot pentru a diminua efectele economice ale Covid19 . 

Inițial Italia, Franța și Spania, ceruseră însă crearea așa numitelor coronabonds: obligațiuni emise în comun (și deci o mutualizarea a datoriei țărilor zonei euro) pentru a amortiza șocul economic. 

Ideea s-a lovit de intransigența germano-austriaco-olandeză și a fost abandonată. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img