spot_img
36.9 C
București
miercuri, iulie 17, 2024
AcasăActualitateZIUA LIBERTĂȚII SECUIESTI/Omul lui Viktor Orbán: Cauza libertăţii secuieşti este cauza comună...

ZIUA LIBERTĂȚII SECUIESTI/Omul lui Viktor Orbán: Cauza libertăţii secuieşti este cauza comună a maghiarilor din Ungaria şi de peste hotarele ei. Acolo unde flutură steagul secuiesc, fiecare maghiar se simte ca acasă

-

Cauza libertăţii secuieşti este cauza comună a maghiarilor din Ungaria şi de peste hotarele ei – a declarat vineri, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politică naţională din cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

- Reclama -

Într-un comunicat trimis agenţiei ungare de presă MTI, secretarul de stat a subliniat: atitudinea secuilor nu numai că ne inspiră forţă, comunităţile maghiare secuieşti ne oferă exemplu despre cum trebuie să ţinem la identitatea naţională.

- Advertisement -

El a adăugat: acolo unde flutură steagul secuiesc, fiecare maghiar se simte ca acasă. La fel ca şi secuii, toate comunităţile maghiare sunt sprijinite să folosească şi să aibă dreptul de a utiliza simbolurile identităţii lor.

Árpád János Potápi a evidenţiat: pretenţia secuilor pentru autodeterminare nu este o aspiraţie fără precedent, modele similare ale autonomiei există în mai multe state membre ale Uniunii Europene. Aceste exemple dovedesc, de asemenea, că dacă o comunitate naţională dispune de autonomie şi îşi poate exercita liber drepturile necesare pentru supravieţuirea ei, acest lucru nu slăbeşte ţara în care comunitatea trăieşte, ci mai degrabă o întăreşte.

- Advertisement -

El a apreciat că poporul secuiesc, care a apărat graniţele ţării timp de o mie de ani, bucurându-se de autonomie până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi chiar în timpul României comuniste, pentru o scurtă perioadă, merită să fie sprijinit în lupta sa pentru supravieţuire. 

Secretarul de stat a subliniat: Uniunea Europeană a declarat în repetate rânduri că nu doreşte să ia măsuri pentru a proteja comunităţile naţionale. Noi, maghiarii trebuie să ne apărăm comunităţile, fie că este vorba de solidaritatea faţă de comunitatea maghiară din Transcarpatia, aflată într-o situaţie dificilă din cauza războiului, fie că trebuie să susţinem cauza conaţionalilor noştri secui.

Politicianul a subliniat: comunitatea secuiască, precum şi celelalte comunităţi naţionale maghiare din Bazinul Carpatic, poate conta pe sprijinul guvernului ungar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img