spot_img
9 C
București
joi, februarie 29, 2024
AcasăSpecialThe New York Times elogiază un pilot de origine română: „Alex Vraciu,...

The New York Times elogiază un pilot de origine română: „Alex Vraciu, asul indestructibil, moare la 96 de ani”

-

Prestigioasa publicaţie americană The New York Times îi aduce un omagiu unui aviator de origine română, considerat unul dintre cei mai buni piloţi ai marinei americane în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alexander Vraciu, fiul unui imigrant român din Chicago, a murit la sfârşitul lunii trecute, la 96 de ani, transmite Digi 24.
Alexander Vraciu a intrat în istorie cu porecla de „Indestructibilul”, după ce pe 19 iunie 1944 a doborât şase avioane inamice în doar opt minute, în Pacificul de Sud.
„Este visul de-o viaţă al unui pilot de vânătoare”, a declarat ulterior aviatorul de origine română. Alexander Vraciu a fost unul dintre cei patru piloţi americani care au decis soarta bătăliei din Marea Filipinelor, una dintre cele mai importante din cel de-al doilea Război Mondial, dintre forţele americane şi cele japoneze. În timpul luptelor, el a doborât 19 avioane în zbor, a distrus alte 21 la sol şi a scufundat o navă militară japoneză.
De două ori a fost nevoit să se salveze sărind cu paraşuta, iar de alte două ori a fost nevoit să aterizeze forţat cu avionul său.
Pentru eroismul său, a primit Crucea Marinei, a doua cea mai importantă distincţie militară acordată în Statele Unite.
După război, Alexander Vraciu a lucrat pentru Marina Americană ca pilot de teste şi a condus un escadron de avioane de vânătoare.
În 1964, s-a retras cu gradul de comandant. Faptele din timpul războiului l-au transformat în personaj de filme documentare şi biografii.Deşi avea ce să povestească lumii, Alex Vraciu nu a vrut niciodată să-şi scrie memoriile.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img