spot_img
27.8 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăhighlightBāsescu, primul atac la Iohannis

Bāsescu, primul atac la Iohannis

-

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că pactul semnat de președintele Klaus Iohannis și de reprezentanții partidelor parlamentare, care prevede alocarea a 2% din PIB pentru Apărare în 2017, a amânat cu un an atingerea nivelului la care s-a angajat România la intrarea în NATO.
„Trebuie să vă faceți o prioritate din a susține ca anul acesta prin rectificarea din vară să se ajungă la alocarea a 2% din PIB pentru armată. România va avea un comandament național al NATO destinat cooperării trupelor NATO cu armata română și un comandament de divizie cu trupe desemnate care la nevoie vin de oriunde din țările membre NATO pentru a apăra securitatea României. Este inadmisibil ca la rândul tău să nu faci efortul financiar necesar, să dai semnal că și tu ești dispus la o creștere de cheltuieli mai rapidă decât s-a concluzionat în pactul de la Cotroceni cu partidele. Aici este o chestiune ridicolă, el a fost prezentat ca un mare succes, pactul pentru 2% la Apărare în 2017, vreau să știți că exista hotărâre CSAT care obliga Guvernul să planifice 2% pentru Apărare în 2016, deci marele succes al pactului este că a amânat cu un an atingerea nivelului la care România s-a angajat la intrarea în NATO”, a spus duminică Băsescu la congresul PMP.

- Reclama -

El a adăugat că nu învinovățește numai guvernul actual pentru lipsa banilor de la Apărare pentru că odată cu declanșarea crizei s-au redus alocările pentru armată, dar acum „avem o problemă de răspuns politic” față de aliați în raport cu eforturile lor de a securiza România și „să descurajeze orice gând năstrușnic care ar veni din Est”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img