spot_img
14.1 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăAnalizeXi în Franța prinsă economic între America și China

Xi în Franța prinsă economic între America și China

-

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit duminică la Paris, unde omologul său francez, Emmanuel Macron, intenţionează să pledeze pentru „reciprocitate” comercială şi pentru căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, în faţa unui lider chinez care continuă să îşi afişeze sprijinul pentru Rusia, transmite France Presse.

Revenind în Europa pentru prima dată din 2019, numărul unu al superputerii asiatice şi-a organizat turneul astfel încât să reflecte un echilibru diplomatic: după vizita de stat în Franţa, care îi cere de un an de zile să-şi folosească influenţa pentru a ”aduce Rusia la realitate”, el va vizita Serbia şi Ungaria, două ţări care au rămas apropiate de Moscova.

- Advertisement -

Luni, Xi Jinping, care a venit să sărbătorească 60 de ani de relaţii diplomatice franco-chineze, va avea o serie de întrevederi cu Emmanuel Macron, care a avut în prealabil discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz.

În cursul dimineţii, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, se va alătura duo-ului franco-chinez la Palatul Elysee pentru o sesiune menită să abordeze chestiuni comerciale.

- Advertisement -

Şi acestea sunt multe, scrie France Presse. Ameninţată că va fi prinsă la mijloc între economia americană şi cea chineză, care beneficiază de un ajutor masiv din partea autorităţilor publice, Uniunea Europeană şi-a intensificat în ultimele luni anchetele privind subvenţiile acordate de statul chinez în mai multe sectoare industriale, în special în domeniul vehiculelor electrice, acuzate de falsă concurenţă.

Într-un interviu acordat duminică publicaţiei La Tribune, Emmanuel Macron a recunoscut că europenii „nu sunt unanimi” în privinţa strategiei de adoptat, deoarece, a spus el, „unii actori încă văd China în esenţă ca pe o piaţă de desfacere”, în timp ce aceasta „exportă masiv în Europa”.

El pledează pentru „o mai bună protejare a securităţii noastre naţionale”, „a fi mult mai realişti în apărarea intereselor noastre” şi „a obţine reciprocitate”.

La Beijing, aceste măsuri, care sunt considerate „protecţioniste”, nu sunt bine primite. Autorităţile chineze au lansat propria lor anchetă antisubvenţie, vizând în principal cognacul francez, împotriva căreia preşedintele francez intenţionează să se pronunţe.

Deşi în acest moment nu a fost anunţat niciun contract de anvergură, discuţiile privind investiţiile au fost în desfăşurare până la final. Un forum economic franco-chinez este, de asemenea, programat pentru luni la Theâtre Marigny.

Luni după-amiază, după o primire cu mare fast la Invalides şi înainte de un banchet la Palatul Elysee, Emmanuel Macron şi Xi Jinping se vor întâlni din nou tete-a-tete pentru cea mai politică parte a vizitei, apoi se vor adresa presei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img