#WhiteHouse2016: FBI anunță că redeschide ancheta în cazul mailurilor lui Hilary/Sprijin indirect pentru Clinton?/ UPDATE: FBI spune că nu ştie cât va dura examinarea acestor e-mailuri sau dacă noile informaţii sunt relevante

0
207

Echipa de campanie a candidatei democrate la președinția SUA, Hillary Clinton, a criticat vineri redeschiderea anchetei Biroului Federal de Investigații (FBI) asupra e-mailurilor din perioada când Clinton era secretar de stat, transmite DPA.

Decizia FBI vine după mai multe luni în care republicanii au criticat închiderea anchetei și au acuzat că democrata este sprijinită de justiție.

Redeschiderea anchetei înainte cu 11 zile de alegeri pare mai degrabă a da aparența că justiția este independentă și este greu de crezut că o soluție poate fi dată până la alegeri.

John Podesta, șeful campaniei lui Clinton, a cerut FBI să dea mai multe detalii despre anchetă. Potrivit lui Podesta, directorul FBI James Comey „datorează poporului american furnizarea imediată a tuturor amănuntelor despre ceea ce anchetează acum. Suntem încrezători că nu vor apărea alte concluzii decât cele deja anunțate de FBI în iulie”.

Podesta susține că republicanii profită de faptul că se cunosc puține informații oficiale și răstălmăcesc ancheta.

Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, nu și-a ascuns satisfacția după ce Biroul Federal de Investigații (FBI) a anunțat redeschiderea dosarului lui Clinton. „Corupția lui Hillary Clinton atinge o amploare fără precedent”, a declarat Trump vineri despre adversara sa în cursa pentru Casa Albă. Suporterii săi la un miting din statul New Hampshire au reacționat scandând „Închideți-o!”, relata AFP. „Am un mare respect pentru faptul că FBI și Departamentul Justiției sunt acum dispuse să aibă curajul să corecteze greșeala groaznică pe care au comis-o” închizând ancheta asupra candidatei democrate, a mai spus Trump.

UPDATE, NOI DETALII:

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) efectuează o anchetă cu privire la mesaje ilegale pe care Weiner le-a trimis unei fete în vârstă de 15 ani din North carolina.

FBI-ul a informat Congresul vineri că a descoperit noi e-mailuri legate de cazul lui Clinton – un oficial federal a spus că este vorba despre mii de e-mailuri -, care ar putea relansa scandalul ce i-a afectat campania prezidenţială şi care ar putea să reprezinte un colac de salvare pentru rivalul ei republican Donald Trump cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor de la 8 noiembrie, comentează NYT.

Într-o scrisoare pe care a trimis-o Congresului, directorul Biroului James Comey afirmă că e-mailurile au apărut într-un caz care nu are legătură cu scandalul şi că „par pertinente pentru anchetă”.

Comey a anunţat că Biroul ia măsuri pentru a „determina dacă (e-mailurile) conţin informaţii clasificate şi a stabili importanţa lor în ancheta noastră”.

El afirmă că nu ştie nu ştie cât va dura examinarea acestor e-mailuri sau dacă noile informaţii sunt relevante.

FBI-ul face acest anunţ în contextul în care Trump este devansat de Clinton în cea mai mare parte a sondajelor naţionale şi în numeroase state în care scorul este strâns.