spot_img
6.1 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasămediuWeber: România şi alte ţări vor profita de atacul de la Paris,...

Weber: România şi alte ţări vor profita de atacul de la Paris, pentru a lua măsuri de îngrădire a drepturilor fundamentale

-

Europarlamentarul liberal Renate Weber a declarat la Radio France Internationale că se aşteaptă ca autorităţile române să încerce să ia măsuri care îngrădesc drepturile omului, pe fondul atacului terorist de miercuri de la Paris. Ea crede că vor exista încercări similare şi în alte ţări.

De fapt, noi avem legislaţie. E adevărat, acum la noi a fost şi decizia Curţii Constituţionale şi pe legea cartelelor pre-pay. În ce priveşte cartelele pre-pay o să vă spun că eu, personal, nu înţeleg să fac distincţia între cei care-şi dau datele pentru că au un abonament şi cei care nu-şi dau datele pentru că ei cumpără o cartelă pe care o folosesc o dată. Eu, personal, aici nu prea văd de ce am afecta drepturile fundamentale. A-ţi da datele iniţiale cine anume a cumpărat o anume cartelă mie nu mi se pare că asta ar fi o intruziune de neacceptat în viaţa privată a cuiva. Dar dincolo de asta haideţi să ne uităm un pic, pentru că pe mine asta mă revoltă foarte tare, haideţi să ne uităm un pic la cum anume s-au comportat statele pentru a asigura libertatea presei şi siguranţa jurnaliştilor. Vorbim de tragedia de la Paris pe bună dreptate, dar n-am mai văzut pe nimeni spunând că cei doi jurnalişti tunisieni tocmai au fost executaţi în Libia. Şi ei erau jurnalişti şi ei doreau să informeze opinia publică. Eu cred că am ajuns într-un punct în care ar trebui să fie o discuţie foarte serioasă, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, cu privire la felul în care înţelegem să protejăm libertatea presei, pentru că peste tot ce văd de câţiva ani de zile sunt doar îngrădiri, nepăsare, măsuri luate într-un mod superficial şi pe toate rapoartele pe care ne uităm vedem că numărul jurnaliştilor care îşi pierd viaţa pentru că vor să-şi facă profesia în lume este uriaş. Dar venim pe de altă parte şi mai îngrădim nişte drepturi pe ici şi colo, mai batem cu pumnul în masă şi zicem că ne mai trebuie să mai ascultăm, deşi nu vă supăraţi, dar chiar cred că la acest moment, aproape toată lumea este ascultată şi pusă sub observaţie. Discuţiile trebuie într-adevăr să fie foarte serioase şi nu neapărat făcute aşa în momente emoţionale când să profităm de un aspect sau de altul„, spune europarlamentarul.

- Advertisement -

Întrebată dacă se aşteaptă la o îngrădire a drepturilor omului în România, pe fondul atentatului de la Paris, Renate Weber a răspuns: „Este posibil ca acest lucru măcar să se încerce. Acum, depinde ce va însemna această îngrădire, depinde cum vor reacţiona şi alte instituţii ale statului român, aici mă refer la Curtea Constituţională, mă refer inclusiv la Parlament, că totuşi, legile prin Parlament ar trebui să se facă. Da, mă aştept la încercări de genul acesta. Întotdeauna se profită de situaţii de acest gen, pentru a mai încerca o îngrădire. Nu e doar o chestiune specifică României, dar e adevărat că noi aici poate mai mult decât alţii mergem în această direcţie„.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img